https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pet-spravcu-narodniho-parku-virunga-zastrelila-konzska-milice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konžská milice zastřelila pět správců národního parku Virunga

11.4.2018 13:00 (Ekolist / ČTK)
Gorila horská (na obrázku) je druhým největším primátem na světě. Gorily horské žijí na malém území vysokých sopečnatých pohoří národních parků Virunga, kde se vyskytuje polovina populace, dále gorily osidlují Mgahinga, Volcanoes a Bwindi. Nejčastěji obývají deštné pralesy v nadmořské výšce 2650 až 4 400 m n. m. V těchto místech klesá teplota až k bodu mrazu.
Gorila horská (na obrázku) je druhým největším primátem na světě. Gorily horské žijí na malém území vysokých sopečnatých pohoří národních parků Virunga, kde se vyskytuje polovina populace, dále gorily osidlují Mgahinga, Volcanoes a Bwindi. Nejčastěji obývají deštné pralesy v nadmořské výšce 2650 až 4 400 m n. m. V těchto místech klesá teplota až k bodu mrazu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Členové kmenové milice v pondělí zastřelili pět správců národního parku Virunga v Kongu. Park Virunga je jedním z posledních míst, kde přežívá ohrožená gorila horská. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ředitele parku.
 

Na tým správců zaútočili podle ředitele parku u hranic s Ugandou členové kmenové milice mai-mai, jež se zformovala na sklonku 90. let kvůli invazi ze Rwandy.

Národní park Virunga se nachází v provincii Severní Kivu, kde obyvatele sužují desítky skupin ozbrojených milic, které drancují místní zdroje dřeva, zlata a pytlačí. Při ochraně místa zde bylo za poslední dvě desetiletí zabito přes 150 správců parku, napsala agentura Reuters.

Národní park Virunga má rozlohu 7.900 km2. Vyznačuje se množstvím odlišných biologických lokalit. V parku žije podle serveru BBC čtvrtina světové populace z celkem 880 goril horských, dále lvi, sloni, hroši a zimy zde tráví četné migrující ptactvo. Virunga je nejstarším africkým národním parkem a patří do seznamu světového dědictví UNESCO.

Gorily horské jsou kriticky ohroženým druhem.
Gorily horské jsou kriticky ohroženým druhem.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | MonikaP / Pixabay

O gorile horské a její ochraně

Gorila horská je druhým největším primátem na světě. Samec s 200 kg může měřit až 180 cm. Gorily chodí po čtyřech, i když jsou schopny kráčet vzpřímeně. Průměrně se v přírodě dožívají 35 let. Navzdory své velikosti a síle gorily horské nepatří mezi agresivní tvory. Jsou více zdrženlivé a k potyčkám s lidmi či jinými gorilami dochází jen velmi vzácně. Gorily jsou býložravci, pojídají listy, výhonky či ovoce. Tato strava je bohatá na vodu, takže nepotřebují pít.

Gorily horské žijí na malém území vysokých sopečnatých pohoří národních parků Virunga, kde se vyskytuje polovina populace, dále gorily osidlují Mgahinga, Volcanoes a Bwindi. Nejčastěji obývají deštné pralesy v nadmořské výšce 2650 až 4 400 m n. m. V těchto místech klesá teplota až k bodu mrazu. Odhaduje se, že současný počet se pohybuje okolo 880 jedinců.

Gorily horské jsou kriticky ohroženým druhem. O faktorech, které přispívají k jejich úbytku, informuje například Wikimedia.cz. Prvním velkým problémem je zabírání životního prostoru lidmi. Půda sopečných oblastí je velice úrodná a místní obyvatelé jí používají pro pěstování plodin či chov dobytka. Dalším problémem je těžba dřeva. V důsledku ilegální těžby a zabírání půdy např. v roce 2004 vymizelo až 3700 akrů deštného lesa. Mezi další hrozbu patří pasti nastražené od pytláků na jiné druhy zvířat. Gorily se běžně neloví pro trofeje či na prodej, ale mohou se do pastí zachytit. Gorily jsou zvyklé na přítomnost člověka, proto její ulovení není těžké. Ohrožení představují i nemoci, gorily horské jsou velmi náchylné vůči různým parazitům a onemocněním. Mohou je snadno zabít i nemoci, které mají u lidí jen lehký průběh. Oblast výskytu horských goril je bohatá na nerostné suroviny (např. ropa) a jejich těžba gorily rovněž ohrožuje. Konžská vláda v roce 2007 udělila dvě koncese na těžbu ropy v oblasti Virunga. Francouzská společnost Total plně respektuje hranice národního parku, ale britská Soco začala směřovat své zájmy na území spadající pod ochranu UNESCO. Dalším problémem jsou válečné konflikty, které zapříčinily masivní přesun obyvatelstva do těchto odlehlých oblastí. Příchod válečných migrantů způsobil nárůst některých výše popsaných problémů. Navíc gorily ohrožují také miny, které se v oblastech používají.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist