https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/podle-nove-studie-vznikl-grand-canyon-v-dobe-kdy-po-zemi-behali-dinosauri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle nové studie vznikl Grand Canyon v době, kdy po Zemi běhali dinosauři

2.12.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
O stáří Grand Canyonu se vědci dohadují více než 150 let
O stáří Grand Canyonu se vědci dohadují více než 150 let
Stáří jednoho z nejznámějších turistických cílů v Severní Americe je podstatně větší, než dosud vědci odhadovali. Podle aktuálního výzkumu alespoň západní část kaňonu vznikla už před 70 miliony let, tedy v době, kdy magickou vyhlídku mohli z jeho okrajů obdivovat dinosauři. V listopadovém vydání časopisu Science zprávu zveřejnili vědci z University of Colorado Boulder.
 

Nový výzkum posouvá dobu vzniku jednoho ze světově nejproslulejších geologických útvarů o desítky milionů let zpět. Tým koloradské univerzity pro datování použil metodu, která sleduje radioaktivní rozpad ve fosfátové hornině apatit. V zrnech tohoto minerálu se při vzniku zachytily atomy hélia, která se pak při chladnutí horniny a zařezávání koryta kaňonu dostávají na povrch.

Změny teploty těsně pod povrchem země jsou ovlivněné místními podmínkami a teplotní historií, která je zaznamenána právě ve vzorcích apatitu. Podle vědců tak mohou pomoci rozklíčovat jak dlouhá doba uplynula od chvíle, kdy se velký kaňon formoval.

„Náš výzkum ukazuje, že Grand Canyon vznikl bez několika málo stovek metrů jeho moderní hloubky už před 70 miliony lety,“ říká Rebecca Flowersová z University of Colorado Boulder.

Podle ní panují kolem stáří a vzniku nejproslulejšího kaňonu USA neustálé rozepře. Nejrůznější data naznačují, že útvar měl velmi komplikovanou historii a současná podoba kaňonu zřejmě nebyla vyhloubena najednou. Různé části se možná vyvíjely nezávisle, než se spojily v dnešní tvar.

Už před čtyřmi lety Flowersová se svým týmem prokázala, že část východního ramene kaňonu vznikla zhruba před 55 miliony let, ačkoli dno tehdejší prolákliny bylo výš, než je dnes a současného nejnižšího bodu dosáhlo až po milionech let eroze.

Celý Grand Caynon je dlouhý zhruba 440 kilometrů a široký až 29 kilometrů. Jeho údolí vykrojila dávná předchůdkyně dnešní řeky Colorado, která tekla v opačném směru. Přírodní památku ročně v Arizoně navštíví pět milionů lidí.

O stáří Grand Canyonu se vědci dohadují více než 150 let. Podle nejrozšířenější teorie je starý pět až šest milionů let. Tato datace je určena podle štěrku vymytého proudem pravěké řeky. Na druhou stranu studie z roku 2008 odhadla stáří velkého zářezu na 17 milionů let, podle materiálů nalezených v jeskyních ve stěnách kaňonu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist