https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/povodi-labe-zachranuje-v-orlici-populaci-vzacne-vodni-rostliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Labe zachraňuje v Orlici populaci vzácné vodní rostliny

5.12.2018 01:31 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Slepé rameno Orlice měří téměř půl kilometru.
Slepé rameno Orlice měří téměř půl kilometru.
Foto | Petr1888 / Wikimedia Commons
Státní podnik Povodí Labe začal čistit slepé rameno Orlice v Hradci Králové, aby tím podpořil růst kriticky ohroženého rdestu dlouholistého a vzácného rdestu alpského. Poslední původní lokalita výskytu vodní rostliny rdestu dlouholistého v celé ČR je právě ve slepém rameni Orlice v hradecké čtvrti Malšova Lhota. V pondělí specializovaná firma čerpala ze slepého ramene usazené bahno.
 

Práce na revitalizaci ramene Orlice za zhruba osm milionů korun začaly v říjnu a hotové mají být do listopadu příštího roku. Náklady na revitalizaci ramene zaplatí dotace z evropského operačního programu životní prostředí, uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Sací bagr by měl ze slepého ramene do začátku března odstranit asi 6300 metrů krychlových sedimentů. Nejprve bahno skončí v odvodňovací laguně, z níž voda steče zpět do Orlice. Samotný sediment pak firma odveze na skládku. Z břehů ramene Orlice také zmizelo několik desítek stromů a keřů, které bránily oslunění hladiny, které je důležité pro vývoj rdestu.

Ještě před začátkem prací byly populace rdestů z míst budoucího čerpání bahna přeneseny do náhradní lokality. "Převážná část místní populace rdestu dlouholistého zůstala zachována ve vymezené bezzásahové zóně. Po dokončení revitalizace se rdesty vrátí na původní lokalitu," uvedla Bendová.

Vykácením dřevin se podle vodohospodářů sníží opad listí do ramene řeky. Listí a další organický materiál ze stromů totiž zvyšovaly takzvanou úživnost prostředí řeky, která není pro rozvoj rdestu žádoucí. Přednostně nechalo povodí Labe vykácet nepůvodní dřeviny jako trnovník akát, topol kanadský či olši lepkavou. "Vytipované staré a doupné stromy byly na stanovišti ponechány a byla z nich vytvořena torza. Jejich funkce biotopu pro různé organismy tak zůstala zachována," uvedla Bendová.

Slepé rameno Orlice měří téměř půl kilometru. Na dolním konci je napojeno na Orlici otevřeným korytem, jeho horní napojení v minulosti zaniklo. Lokalita je součástí Evropsky významné lokality Orlice a Labe.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist