https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/praha-ma-svuj-den-bez-aut-za-sebou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřPraha má svůj Den bez aut za sebou

19.9.2005 11:31 | PRAHA (EkoList)
V neděli 18. září patřilo pražské Smetanovo nábřeží v rámci Evropského týdne mobility pouze chodcům a hromadné dopravě, auta měla pro tento den vjezd zakázán. Lidé si mohli v klidu užít připravený program, byť mezi nimi čas od času projelo auto, které nerespektovalo několikerý zákaz vjezdu na nábřeží.
 

Pražský Den bez aut se letos konal opět v neděli, přestože loni primátor Prahy Pavel Bém sliboval, že letos bude ve všední den. "Chceme zkoumat, co to s městskou dopravou bude dělat, jak bude veřejnost reagovat," řekl tehdy Bém. Letos své prohlášení bere zpět. „Neděli jsme vybrali kvůli tomu, že si ve volný den mohou obyvatelé více užít město bez aut a chceme tím přispět k větší popularizaci celé akce,“ vysvětlil na tiskové konferenci minulý týden Pavel Bém.

Hned od rána se začalo nábřeží zaplňovat lidmi. Po nábřeží se prošli žonglující chodci na chůdách, kteří se později přeměnili v muzikanty a kejklíře. Pro nejmenší návštěvníky byla připravena řada hříček a aktivit. Dospělí se mohli prohlédnout vozidla s ekologickými pohony: byla zde Toyota Prius s hybridním motorem a městské autobusy značky Ekobus a Tedom, které jezdí na stlačený zemní plyn (CNG). Pracovníci pražského Dopravního podniku zájemcům tiskli jízdní řády městské dopravy. K vidění byly i stojany na kola, kam lze bezpečně uzamknout rám kola jen s použitím zámkové vložky. A samozřejmě bylo k dispozici občerstvení, včetně veganské snídaně.

Velkou pozornost přitáhla jízda historických tramvají, které během 130ti leté historii pražských Dopravních podniků brázdily Prahu. Odpoledne se z nábřeží vydali cyklisté a Ekobus směrem k modřanskému kinu. Zde se promítal český dokument Zdroj, který se zabývá pozadím těžby ropy v Ázerbajdžánu. Od osmi hodin večer byl opět na Smetanově nábřeží koncert Davida Krause.

Chodci na chůdách zastavují auto, které projelo přes zákaz vjezdu Pro nejmenší byla připravena řada her
Hrála kapela Péro za kloboukem
Historický cyklista na projížďce
Historické tramvaje pražských Dopravních podniků
Historické tramvaje pražských Dopravních podniků
O veganskou snídani byl velký zájem
Žonglér předvádí své umění s plácačkou na koberce
Na cestu do modřanského kina přijeli nejrůznější cyklisté
Na cestu do modřanského kina přijeli nejrůznější cyklisté
Na cestu do modřanského kina přijeli nejrůznější cyklisté
Cestou do modřanského kina
Pražský Den bez aut.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist