https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/prazske-lesy-velke-skody-kvuli-vetru-zatim-neregistruji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské lesy velké škody kvůli větru zatím neregistrují

12.2.2020 00:20 | PRAHA (ČTK)
Pražští lesníci zjišťují škody v lesích a parcích způsobené silným větrem, který Česko zasáhl v noci na pondělí. Orientačně lze zatím říci, že nejsou velké. / Ilustrační foto
Pražští lesníci zjišťují škody v lesích a parcích způsobené silným větrem, který Česko zasáhl v noci na pondělí. Orientačně lze zatím říci, že nejsou velké. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | LHMP
Pražští lesníci zjišťují škody v lesích a parcích způsobené silným větrem, který Česko zasáhl v noci na pondělí. Orientačně lze zatím říci, že nejsou velké, uvedla pro novináře mluvčí Lesů hlavního města Prahy (LHMP) Petra Fišerová. Nadále podle ní mají ale lidé při pohybu v lesích a parcích dbát zvýšené opatrnosti, protože v korunách stromů mohou být ulomené větve. V metropoli je kvůli nepřízni počasí stále přerušen provoz přívozu v Troji a jsou uzavřeny hřbitovy. Hasiči v noci na pondělí zasahovali u dalších osmi případů, do včerejšího rána tak evidovali kvůli silnému větru 305 případů.
 

Podle Fišerové lesníci zatím zjistili, že vítr v parcích i lesích zničil několik stromů. "Přestože jsou pravděpodobně největší poryvy větru již za námi, tak je při vstupu do lesních porostů i parků nutné dbát zvýšené opatrnosti a nezdržovat se pod korunami stromů," uvedla. Podobně se vyjádřil primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN).

Oproti pondělku se v úterý v metropoli znovu otevřela zoologická zahrada, a to v běžném zimním režimu od 9:00 do 16:00. Naopak 32 pražských hřbitovů zůstává zavřeno, otevřít by se měly zřejmě až dnes, až pracovníci Správy pražských hřbitovů odklidí mimo jiné popadané větve. Omezený provoz byl v úterý také v trojské botanické zahradě, kde byly uzavřeny lesní expozice a Japonská zahrada.

"Během noci jsme zasahovali u dalších osmi případů v souvislosti se silným větrem," uvedl na twitteru mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podobně jako v pondělí přes den i v noci na úterý hasiči odstraňovali popadané větve, vyvrácené stromy a upevňovali uvolněné plechy na střechách.

Počasí působí problémy i na dalších místech ČR, zejména v železniční dopravě a dodávkách proudu. Podle meteorologů vítr v nejbližších hodinách Česko ale neopustí. Včera se proti pondělku sice zmírnil a ještě zeslábnul v noci na dnešek, dnes se však opět zesílí a v nárazech bude mít rychlost až 70 km/h, na horách kolem 90 km/h.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist