https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pred-80-lety-zemrel-zakladatel-pruhonickeho-parku-silva-tarouca
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před 80 lety zemřel zakladatel Průhonického parku Silva-Tarouca

15.8.2016 13:00 | PRAHA (ČTK)
Půvab parku dodávají rozličné průhledy, vyhlídky a volné louky, ale i seskupení dřevin
Půvab parku dodávají rozličné průhledy, vyhlídky a volné louky, ale i seskupení dřevin
Foto | Petr1888 / Wikimedia Commons
Vrcholným krajinářským dílem světového významu, od roku 2010 zapsaným na seznamu UNESCO, je Průhonický park, jehož zakladatel hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca zemřel před 80 lety, 15. srpna 1936. Kousek za jihovýchodní hranicí Prahy v členitém údolí potoka Botiče vytvořil tento botanik a právník na 250 hektarech přírodní kompozici, která dnes čítá na 1600 druhů domácích i cizokrajných dřevin.
 

Půvab parku dodávají rozličné průhledy, vyhlídky a volné louky, ale i seskupení dřevin. Výjimečná je sbírka rododendronů čítající okolo 8000 kusů ve 100 druzích a kultivarech. Na skalách nad potokem je rozlehlé Alpinum (65.000 m2). Dominantu jedné části parku tvoří zámek, jemuž dal dnešní novorenesanční podobu v letech 1889 až 1894 rovněž Silva-Tarouca a v němž nyní sídlí Botanický ústav Akademie věd ČR.

Hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca se narodil 3. ledna 1860 na zámku Čechy pod Kosířem na Prostějovsku, a právě park u tohoto zámku mu byl spolu s parkem knížete Pücklera-Muskaua v Bad Muskau inspirací pro jeho životní dílo. Do Průhonic u Prahy přišel v roce 1885, kdy se oženil s Marií Antonií, dcerou majitele průhonického panství hraběte Alberta Nostitze-Rhinecka.

V roce 1927 byl Silva-Tarouca z důvodu finanční tísně nucen prodat celé průhonické panství státu, ale Průhonický park budoval prakticky až do své smrti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist