https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/pred-prazskym-rudolfinem-narazite-na-zazraky-evropske-divociny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před pražským Rudolfinem narazíte na „Zázraky evropské divočiny“

2.7.2010 13:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Od Španělska po Rusko, od Grónska po Gruzii – přírodu napříč celou Evropu představuje putovní výstava velkoformátových fotografií Wild Wonders of Europe. V těchto dnech si ji můžete prohlédnout v Praze na Alšově nábřeží před budovou Rudolfina.
 

Výstava Wild Wonders of Europe
Výstava Wild Wonders of Europe
Foto: Zdeňka Vítková/Ekolist.cz

Výstava, jejíž název lze volně přeložit jako „Zázraky evropské divočiny“, byla v Praze zahájena 22. června za účasti ministryně životního prostředí Rut Bízkové a Ladislava Mika, ředitele Odboru pro ochranu přírodních zdrojů a biodiverzity při Evropské komisi, jako jedna z akcí k letošnímu Mezinárodnímu roku biodiverzity. (Více o Mezinárodním roku biodiverzity...)

Na zhruba 50 panelech mohou návštěvníci shlédnout okolo 100 fotografií zvířat, rostlin i krajin zastupujících jednotlivé státy Evropy. Nechybí ani stručná dvojjazyčná informace nebo zajímavost o dotyčném druhu či úkazu. Poznat tak můžete například zakrslé koně z nizozemské přírodní rezervace Oostvaardersplassen, slepé macaráty obývající vápencové jeskyně v jihovýchodní Evropě nebo formaci 40 tisíc čedičových sloupů nacházejících se v Giant's Causeway v severním Irsku. Českou republiku zastupuje řeka Křinice a smíšené lesy NP České Švýcarsko.

Projekt, na kterém se podílelo 69 fotografů z různých částí Evropy, byl ve světové premiéře zahájen 27. května v Haagu, od 4. června se prezentuje v Janově v Itálii. Po pražském zastavení by měl do roku 2012 postupně procestovat Evropu, Severní Ameriku a Čínu.

Součástí výstavy je i prezentace šumavské přírody. Na šesti panelech jsou návštěvníkům krátce představeny místní lesy, jejich přirozená dynamika, řeky, rašeliniště, ledovcová jezer, flora i fauna.

Fotografie u Rudolfina jsou na panelech s nočním osvětlením volně přístupné 24 hodin 7 dní v týdnu do 22. srpna 2010. Fotografie jsou vystavené i na webu věnovanému výstavě.


reklama

 
Zdeňka Vítková
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist