https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/prehrada-odstrelena-lososi-se-po-sto-letech-mohou-vratit-do-sve-reky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřPřehrada odstřelena. Lososi se po sto letech mohou vrátit do své řeky Video

30.11.2011 01:51 | KLICKITAT/PÍSEK (Ecomonitor)
Podporu likvidaci jedné z nejstarších amerických přehrad vyjádřili odborníci, kteří se zabývají ochranou ryb.
Podporu likvidaci jedné z nejstarších amerických přehrad vyjádřili odborníci, kteří se zabývají ochranou ryb.
Foto | Duk / Wikimedia Commons
Podzimem zbarvené stromy lemují břeh americké přehrady Condit. Říjnovou idylku přeruší detonace – z přehradní výpusti se nejprve vyvalí oblak prachu, který je vzápětí pohlcen temnou masou bahnité vody, která se doposud svázanou silou valí starým říčním korytem. Za dvě hodiny už bude po ohlušujícím řevu a přehrada nebude existovat. Po sto letech se lososům vrátí jejich domov, který nese i jejich jméno – White Salmon River, Řeka bílých lososů. Zprávu o demolici přehrady přináší server SeattleTimes.
 

Demolice čtyřicetimetrové přehrady Condit, díky které existovalo Severozápadní jezero, byla řízená a umožnila prakticky po jednom století řece opět volně plynout. Hráz byla vystavěna roku 1913 a vytvořila z původního koryta vodní nádrž se zdvihem hladiny v délce 2,5 kilometru a plochou přesahující 92 akrů.

Vypouštění vody z jezera mělo zabrat podle vodohospodářů z demoličního úseku více než šest hodin. Ve skutečnosti to ale trvalo jen dvě hodiny. Přehrada byla po celé délce značně zanesena bahnitými sedimenty, a tak vypouštění „špinavé“ přehrady připravilo efektní podívanou.

Proč ale byla vlastně jedna z nejstarších přehrad v USA odpálena? Podle Federální energetické regulační komise by totiž společnost PacifiCorp, vlastník přehrady, musela výrazně investovat, aby při obnovení licence tohoto vodního díla splnila ekologické standardy. Náklady 33 milionů dolarů na likvidaci jsou jen třetinové oproti ceně potřebných renovací. Energie z vodní elektrárny, která zásobovala 6259 domů, bude zajištěna jinými prostředky, z nichž část spadá do kategorie obnovitelných zdrojů energie.

Podporu likvidaci přehrady vyjádřili i odborníci, kteří se zabývají ochranou ryb. Lososi a pstruzi totiž nedokázali překonat bariéru přehrady. Rybí přechody, které byly na přehradě vybudovány, totiž strhla povodeň už v roce 1918 a od té doby byl horní tok řeky rybám, po nichž řeka nese jméno, nepřístupný.

Správce vodního díla Thomas Hickey, vodohospodářský inženýr společnosti PacifiCorp, předpokládal, že odhadované množství 2,5 milionu kubických metrů sedimentů ze dna přehrady bude komplikovat vypouštění. I proto byla část rybí obsádky vylovena a přenesena níže po proudu. Nově otevřená řeka teď zpřístupní rybám dalších 40 kilometrů. Řeka je domovem poddruhu rybářsky vděčných lososů, přesahujících i dvacetikilové váhy. Podle odborníků bude ještě pár měsíců trvat, než těleso hráze úplně zmizí a voda odplaví nánosy bahna, ale již příští rok tudy snad budou plout ryby za láskou a rozmnožováním do nových trdlišť.

Článek byl uveřejněn 26. 10. 2011 na serveru seattletimes.com pod názvem „Condit Dam detonation releases the White Salmon River“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist