https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/primator-prerova-nechal-vylepit-plakaty-proti-detem-zeme-je-to-propagace-nasi-odvahy-rika-jejich-predseda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Primátor Přerova nechal vylepit plakáty proti Dětem Země. Je to propagace naší odvahy, říká jejich předseda

27.9.2017 08:40 | PŘEROV (ČTK)
Za bizarní retro označili zástupci ekologické organizace Děti Země postup přerovského primátora Vladimíra Puchalského, který dal v pondělí vylepit ve městě plakáty vyzývající občany k aktivitě kvůli hrozbě zbrzdění stavby dálnice D1 z Říkovic do Přerova.
Za bizarní retro označili zástupci ekologické organizace Děti Země postup přerovského primátora Vladimíra Puchalského, který dal v pondělí vylepit ve městě plakáty vyzývající občany k aktivitě kvůli hrozbě zbrzdění stavby dálnice D1 z Říkovic do Přerova.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Přerov
Za bizarní retro označili zástupci ekologické organizace Děti Země postup přerovského primátora Vladimíra Puchalského, který dal v pondělí vylepit ve městě plakáty vyzývající občany k aktivitě kvůli hrozbě zbrzdění stavby dálnice D1 z Říkovic do Přerova. Obyvatele na nich nabádá, aby kontaktovali předsedu Dětí Země, které podle něj mají možné oddálení stavby na svědomí. Na plakátech zveřejnil i kontakty. "Jde o typický agresivní způsob dialogu politické moci s angažovanými občany, jaký se tu praktikoval za reálného socialismu před rokem 1990," řekl dnes předseda Dětí Země Miroslav Patrik.
 

Plakáty dal primátor umístit na všechny výlepové plochy i na nástěnky veřejných budov. Výzvu dostanou lidé i do poštovních schránek. Plakát je ke stažení na webu Přerova. Primátor krok zdůvodňuje tím, že Děti Země mohou kvůli snaze ochránit biotop se zvlášť chráněnými druhy živočichů zbrzdit stavbu až o několik let.

Patrik se ke kroku primátora vyjádřil až dnes. "Zveřejnění názvu Dětí Země a jejich kontaktů a mého jména mezi občany Přerova na plakátech a v dopisech je pěkná propagace naší odvahy čelit nátlaku politiků, kteří nesnesou základní principy právního demokratického státu. Navíc je to bizarní retro, neboť se tu za veřejné prostředky šíří údaje, které jsou uvedené zdarma na naší internetové stránce, a jednak existují modernější metody komunikace než plakátování," uvedl Patrik.

Spor se týká toho, že se Děti Země odvolaly proti stanovisku krajského úřadu, který pro stavbu posledního úseku povolil výjimku ze zákona k zásahu do biotopů 26 zvláště chráněných druhů živočichů. Děti Země tím podle města plánovaný termín stavby dálnice ohrozily. "Jsem přesvědčen, že kraj rozhodl velmi správně a věcně. Jenže tímto odvoláním se prodlužují lhůty pro zahájení desetikilometrové stavby dálnice v úseku Říkovice - Přerov. Aktivisté požadují změnu trasy. To by ale znamenalo vrátit se na začátek a stavba by byla zdržena o mnoho let," uvedl primátor Puchalský.

Ochránci přírody však odmítají, že by cílem jejich účasti v rozhodovacích procesech bylo zdržování staveb. Jde jim prý o dodržování zákonů a prosazení ekologických parametrů. Podle Patrika má naopak zpoždění dostavby tohoto úseku dálnice na svědomí pomalá práce Ředitelství silnic a dálnic ČR, zdlouhavost povolovacích řízení na přetížených úřadech, nesplnitelné sliby politiků i nedostatek peněz. "Zdlouhavost přípravy dálnice byla očekávatelná, neboť ŘSD ČR a vedení Přerova v procesu EIA v letech 1999 až 2000 pohrdali námitkami občanů města, aby se její trasa vyhnula jejich domům. Kdyby se jim vyhovělo, žádné velké komplikace by nebyly. Nyní se tato otázka bude muset řešit znovu," uvedl Patrik.

Desetikilometrový úsek z Říkovic do Přerova je posledním chybějícím úsekem na D1 z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska. Předloni začala stavba úseku mezi Lipníkem a Přerovem, na který má tato zbývající část navázat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist