https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/proti-jmeli-zabira-postrik-ktery-testuje-mendelova-univerzita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proti jmelí zabírá postřik, který testuje Mendelova univerzita

13.12.2019 00:15 | VRANOVICE (ČTK)
Jmelí není jen oblíbená vánoční dekorace, ale také parazit, který škodí hostitelským stromům. / Ilustrační foto
Jmelí není jen oblíbená vánoční dekorace, ale také parazit, který škodí hostitelským stromům. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Jmelí není jen oblíbená vánoční dekorace, ale také parazit, který škodí hostitelským stromům. Odborníci z Mendelovy univerzity našli způsob, jak prostřednictvím postřiku jmelí likvidovat. Před Vánoci ale řeší paradoxní problém - sběrači jmelí jim kradou ze stromků vzorky, řekl včera mluvčí univerzity Filip Vrána.
 

Šíření jmelí limituje životnost některých druhů dřevin v městském prostředí i lesním hospodářství. Jmelí si bere vodu na úkor stromu, navíc zatěžuje větve. Nejvážnější je situace v Moravskoslezském, Zlínském a části Jihomoravského kraje.

Účinná ochrana stromů proti jmelí dosud chyběla. "Řez je vhodný v případech, kdy je dřevina zasažena jen mírně a většina keříků roste na periferních částech koruny, protože jmelí musíme odřezávat i s větví stromu," uvedl arborista Jiří Rozsypálek.

Postřik, který vyvinul tým kolem Rozsypálka, má účinnost přes 90 procent a stromu neškodí. "Náš nápad je postaven na faktu, že jmelí je stálezelený keř, zatímco hostitelské dřeviny, na nichž parazituje, jsou z pravidla opadavé listnaté stromy. Tedy po určitou část roku, kdy je hostitel v bezlistém stavu, jsou pro rostlinku jmelí daleko obtížněji dostupné látky, které z hostitele čerpá," popsal Rozsypálek.

V běžných podmínkách se jmelí nedostatku živin a vody přizpůsobí uzavřením průduchů a utlumením růstu. "Pokud na listy jmelí v tomto období aplikujeme vhodný růstový stimulátor, který způsobí aktivaci fyziologických procesů, jako je otevření průduchů, zahájení transpirace, fotosyntézy, nemá jmelí dostatečný přísun vody a potřebných živin, díky čemuž postupně odumírá vlivem rychlé ztráty těchto životně důležitých látek," uvedl Rozsypálek.

Minulou zimu arboristé vyzkoušeli postřik ve Zlíně a Přerově na 40 stromech. Pilotní testy ukázaly ve Zlíně účinnost 95 procent a v Přerově 91 procent. "V tomto roce se zaměřujeme na zjištění, v jaké míře bude docházet ke zpětnému vyrašení jmelí na ošetřených dřevinách," uvedl Rozsypálek.

Podle prvních odhadů jmelí znovu vyraší na 20 až 30 procentech stromů. "To je daleko lepší než při odstranění řezem, kde zpravidla proraší následující rok 100 procent odstraněných keříků," zdůraznil Rozsypálek. Jeho tým testuje další novou látku, jejíž účinnost by měla být ještě lepší. Také ověřují vliv období aplikace přípravku na celkový efekt. Zájem o přípravek má několik měst, městských částí a arboristických firem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist