https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/publikace-pripomina-krajinu-brd-ktera-se-po-letech-otevre-lidem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová publikace Václava Cílka a dalších autorů popisuje krajinu Brd

7.12.2015 13:18 | PRAHA (ČTK)
Publikace pojednává o významu středních Brd z pohledu skal, stromů i člověka, který v těchto místech nikdy nedokázal založit trvalé sídlo
Publikace pojednává o významu středních Brd z pohledu skal, stromů i člověka, který v těchto místech nikdy nedokázal založit trvalé sídlo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Krátce před otevřením bývalého vojenského prostoru v Brdech pro turisty a další návštěvníky vychází o části této oblasti výpravná kniha. Připravilo ji několik autorů v čele s geologem a popularizátorem vědy Václavem Cílkem a jmenuje se Střední Brdy - hory uprostřed Čech. Autoři popisují zejména bohatství a vývoj přírody.
 

Významnou součástí knihy jsou ilustrace a rekonstrukce Renáty Fučíkové, které vědomě navazují na malířskou a mytickou tradici díla Jaroslava Panušky a Jana Konůpka. Knihu vydalo nakladatelství Dokořán a jejími spoluautory jsou krajinný ekolog a fotograf Pavel Mudra a zooložka Zdeňka Sůvová.

"Snažili jsme se vytvořit knihu, ve které si děti mohou listovat a prohlížet obrázky a větší děti a dospělí číst," píší v úvodu autoři. Soustředili se na jádro oblasti - Srdce Brd, které chápou jako nejvyšší plochý hřeben kolem Toku, Prahy a Třemšína.

Po 1. lednu, kdy místo rušeného vojenského újezdu Brdy vznikne Chráněná krajinná oblast Brdy, se pěším a cykloturistům otevře 20 až 30 procent území bývalého armádního prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou otevřené veřejnosti do konce roku 2017, kdy skončí povrchový pyrotechnický průzkum území. Značení na zhruba 450 kilometrů cyklotras a desítky kilometrů tras pro pěší rozmístí Klub českých turistů nejpozději do jara 2018.

Brdské pohoří, které se podobá Šumavě, leží uprostřed hustě zalidněných středních Čech. Posledních skoro sto let jej kromě vojáků a lesníků navštívilo jen pár lidí. Na jeho okrajích se zvedají tři bájné vrchy pokryté pravěkými pevnostmi a možná i svatyněmi - Plešivec s mnoha nálezy bronzových pokladů, Žďár nad ložisky železných rud a zlatonosný Třemšín.

Na jaře v Brdech rozkvétají louky modrých kosatců, na podzim se skály pokryté buky a duby barví do žluta a suťová pole pokrývá rajská zahrada mechů a lišejníků. "A přece je v těchto krásných skalnatinách a šedavých horizontech něco studeného a skoro nepřátelského, snad stíny bojovníků, dýmy milířů, strašidelné pověsti o lesních démonech či odlesk hornické bídy," říkají autoři knihy.

Jejich publikace pojednává o významu středních Brd z pohledu skal, stromů i člověka, který v těchto místech nikdy nedokázal založit trvalé sídlo. Jak píší autoři, les zde dosud vládne a určuje hudbu pramenů i šum podzemních vod. Střední Brdy se nyní opět otevírají lidem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist