https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/rekonstrukce-prehrady-v-liberci-zacne-nejdriv-v-roce-2022
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rekonstrukce přehrady v Liberci začne nejdřív v roce 2022

14.1.2021 01:13 | LIBEREC (ČTK)
Přehrada Harcov potřebuje opravit zděnou hráz, podloží pod ní i opěrnou zeď na pravém břehu přehrady, kudy vede promenádní cesta.
Přehrada Harcov potřebuje opravit zděnou hráz, podloží pod ní i opěrnou zeď na pravém břehu přehrady, kudy vede promenádní cesta.
Minimálně o další rok se prodlouží příprava rekonstrukce přehrady v Liberci za zhruba 300 milionů korun. Podle původních plánů Povodí Labe měla obnova více než stoletého vodního díla začít už před třemi lety a měla být hotová. Mluvčí Povodí Labe Hana Bendová pro ČTK uvedla, že nyní se s realizací počítá pro roky 2022 až 2024.
 

Přehrada Harcov potřebuje opravit zděnou hráz, podloží pod ní i opěrnou zeď na pravém břehu přehrady, kudy vede promenádní cesta. Podle Bendové se nyní kontroluje a opravuje poslední stupeň projektové dokumentace, což je dokumentace pro provedení stavby. "Přibližně v polovině roku 2021 počítáme s podáním žádosti o registraci akce do dotačního titulu Podpora prevence před povodněmi IV. Po zaregistrování akce a souhlasu ministerstva zemědělství jako poskytovatele dotace s vypsáním výběrového řízení bude toto vypsáno," uvedla Bendová. Podle ní předpokládají, že firmu, která bude opravu provádět, budou v soutěži vybírat v posledním čtvrtletí letošního roku případně v prvním příštího roku.

Během opravy bude harcovská přehrada, která se stavěla podle projektu univerzitního profesora Otto Inze z německých Cách, vypuštěná. Po rekonstrukci bude přehrada schopna lépe chránit Liberec při vydatných deštích, poradí si s mnohem většími průtoky vody než nyní. Právě katastrofální povodeň z července 1897, při níž na Liberecku vznikly škody za 3,5 milionu rakouských korun, byla posledním impulzem k výstavbě tohoto vodního díla. Voda z Harcovského potoka tehdy zničila v Liberci i Liebiegovu továrnu - pozdější Textilanu. Obrovské škody napáchala také ve středu města, kde se potok vlévá do Nisy. Liberecká přehrada byla dokončená v roce 1904 a je kulturní památkou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist