https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/rekordne-velkeho-svaba-ma-chovatel-na-ustecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rekordně velkého švába má chovatel na Ústecku

14.3.2017 09:30 | CHABAŘOVICE (ČTK)
Počet známých druhů švábů je asi 3500, z toho v Česku se vyskytuje pět původních. V knize rekordů zapsaná samička původem z Austrálie se může dožít až deseti let. / ilustrační foto
Počet známých druhů švábů je asi 3500, z toho v Česku se vyskytuje pět původních. V knize rekordů zapsaná samička původem z Austrálie se může dožít až deseti let. / ilustrační foto
Rekordně velkého švába chová v Chabařovicích na Ústecku Miloš Marek. Šváb měří bezmála deset centimetrů a váží 33,6 gramu. Samička už si vysloužila zápis do české knihy rekordů. Žádnou speciální péči nevyžaduje, je nenáročná a zajímavá, řekl o ní chovatel.
 

Celosvětově rozšířeným hmyzem, jakým jsou švábi, lidé většinou opovrhují, v poslední době se však stále častěji objevují na seznamu kulinářských specialit. Zapálení chovatelé by však na talíři své svěřence vidět většinou nechtěli. "Na pozorování je to velmi zajímavý druh, který mnoho dokáže," řekl Marek.

Ke švábům se chovatel z Chabařovic dostal díky přírodovědnému kroužku na střední škole. "Zaujal mě šváb velkokřídlý, začal jsem tento hmyz studovat a postupně další přikupovat. V současné době jich mám přes sto druhů," popsal. Počet známých druhů švábů je asi 3500, z toho v Česku se vyskytuje pět původních.

Nezvyklý koníček není podle Marka příliš náročný. "Šváb je všežravec, sní v podstatě cokoliv, tvrdé pečivo, piškoty, psí granule," řekl. Zábava s nimi začíná podle chovatele až večer, přes den moc aktivity nevyvíjí. Délka života se liší podle jednotlivých druhů. V knize rekordů zapsaná samička původem z Austrálie se může dožít až deseti let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist