https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/reuters-iracti-kurdove-se-pokousi-zachranit-nepocetnou-populaci-levhartu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Iráčtí Kurdové se pokouší zachránit nepočetnou populaci levhartů

26.4.2022 11:02 | SULAJMÁNÍJA (ČTK)
Bratři Bahiz a Nabaz Farúk Alíovi umístili fotopast na kmen stromu na hoře Bámú v iráckém Kurdistánu. Doufají, že získají záběry levharta perského. Na světě je jich ve volné přírodě podle odhadů pouze 1000, píše agentura Reuters.
 

"Naši prarodiče je vídávali i ve dne," řekl Nabaz Farúk. Jenomže levharti teď téměř vymizeli.

Většina levhartů perských žije v Íránu a v Afghánistánu. Ochránkyně přírody Haná Rázáová říká, že v Iráku je jich tak 25. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) je řadí k ohroženým druhům.

Přírodovědci v iráckém Kurdistánu zvyšují úsilí na jejich ochranu. Levharti rychle přicházejí o své přirozené prostředí, ohrožuje je činnost lidí, lov i následky války. Podle Rázáové je 25 příliš málo na udržení životaschopné populace.

Biolog Súrán Ahmad z univerzity v Sulajmáníji se zabývá pozorováním levhartů. Bylo zachyceno deset jedinců, ale v posledních deseti letech také nalezeno deset mrtvých. Dva z nich někdo zastřelil.

Když se bratři Alíovi v roce 1991 vrátili do své vesnice Húrín, odkud museli odejít, když bývalý prezident Saddám Husajn zahájil kampaň proti iráckým Kurdům, našli ji vylidněnou a částečně v troskách. "Když se lidé začali do svých vesnic vracet, začali také lovit divoká zvířata," řekl Nabaz. Kromě levhartů se lovily i divoké kozy a právě lov přispěl k úbytku levhartů v Kurdistánu.

I když je tam lov ohrožených druhů zakázán a těm, kdo zákaz poruší, hrozí pokuty, dodržování se těžko vymáhá, říká místní lesní policista Akram Sálih. "Je to velmi rozlehlé území a my nemáme na jeho pokrytí dostatečné zdroje. Lovci mají lepší zbraně i auta než my," řekl.

V oblasti hory Bámú rozmístily za irácko-íránské války obě strany miny, což omezilo pohyb lidí i některých zvířat na území, na němž žijí levharti. Tyto miny stále ohrožují vědecké týmy a zabíjejí i zvířata, říká Nabaz.

Aby levharti přežili, je třeba plnit projekt ochrany přírody. Podle regionální kurdské vlády v iráckém Kurdistánu zmizela v letech 1999 až 2018 skoro půlka lesního porostu. To znamená drastické zmenšení prostředí vhodného pro levharty. Mluvčí oddělení ochrany přírody z vlády Kurdistánu Razzak Kajlání řekl, že naplánovanou ochranu brzdí nedostatek peněz a obnovované konflikty.

Bratři Alíové se proto snaží v okolí Bámú chránit prostředí levhartů na vlastní pěst a za přispění místních lidí. Když předloni místní soukromý investor v blízkosti otevřel vápencový lom, vedli kampaň za zastavení těžby. "Pokud bude zajištěna ochrana oblasti Bámú, může se z ní stát místo, kde se bude levhartům dařit a budou se zde množit. Musíme je zachránit, jsou součástí naší kultury, patří k nám," řekl Ahmad.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist