https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/sklenik-u-lanskeho-zamku-je-opraveny-a-otevreny-verejnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skleník u lánského zámku je opravený a otevřený veřejnosti

25.3.2016 16:32 | LÁNY (ČTK)
Historický skleník u lánského zámku je opravený a otevřený veřejnosti. Na podobě jeho interiéru se podílel i Masarykův architekt Josip Plečnik, který za první republiky navrhoval úpravy některých částí Pražského hradu i lánského zámku. Oprava skleníku trvala rok a stála téměř 23 milionů korun, které platila Správa Pražského hradu. Otevření se účastnil i prezident Miloš Zeman.
 

Skleník má nyní podobu ze 30. let minulého století. "Chtěl bych zdůraznit to, že jsme při obnově zachovali v maximální míře originální, 130 let starou konstrukci," uvedl ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Oprava se týkala železné konstrukce i litinových prvků. Součástí projektu bylo i řešení vytápění a větrání. Odstraněny byly dodatečně přistavěné moderní skleníky a tím jsou znovu otevřené boční vstupy do zimní zahrady. Ke skleníku přiléhá i zrestaurovaná kašna.

U skleníku také zřejmě v pondělí Zeman vysadí spolu s čínským prezidentem, který sem přijede na oficiální návštěvu, strom Ginkgo biloba.

Palmový skleník stojí v zámeckém parku. Postaven byl v druhé polovině 19. století. Obnova skleníku patří k nejvýznamnějším stavebním akcím v Lánech v době úřadování prezidenta Miloše Zemana. Skleník byl podle prezidenta určen demolici v roce 1921, tehdy toto dílo Fürstenberků zachránil architekt Plečnik, a zbourání hrozilo skleníku i v roce 1985. Pro veřejnost bude skleník, stejně jako park, otevřený ve vyčleněných dnech.

Zeman také vyzval starostu Lán Karla Skleničku k dalším úpravám koryta Masarykova potoka, který protéká lánským parkem a pak dál směrem na Tuchlovice. Potok byl obnoven v roce 2014. Podle prezidenta by kolem potoka měla vzniknout alej a pěšina.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist