https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/slatinany-letos-budou-pokracovat-s-kacenim-stromu-v-aleji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slatiňany letos budou pokračovat s kácením stromů v aleji

22.1.2019 08:31 | SLATIŇANY (ČTK)
Město mělo povolení loni pokácet 56 stromů, tři spadly ještě před těžbou. V aleji je kolem 180 až 190 stromů.  Ilustrační snímek
Město mělo povolení loni pokácet 56 stromů, tři spadly ještě před těžbou. V aleji je kolem 180 až 190 stromů. Ilustrační snímek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Alej roku
Slatiňany na Chrudimsku budou i letos pokračovat s kácením aleje Kaštanka, jejíž stromy už jsou staré a zhusta napadené. Loni na podzim dřevorubci vykáceli nejpoškozenější a nejvíce nemocné stromy. V dalších letech vykácí všechny a pak vysadí nové. Informoval o tom starosta Ivan Jeník (SNK-ED). "Hlavní důvod byl bezpečnostní, při každém poryvu větru stromy padaly, některé už byly za zenitem," uvedl.
 

Město mělo povolení loni pokácet 56 stromů, tři spadly ještě před těžbou. V aleji je kolem 180 až 190 stromů. Kácet lze v době vegetačního klidu, proto práce potrvají v souhrnu až čtyři roky. Ve stromech žijí vzácní živočichové, například chráněný brouk páchník hnědý nebo netopýři.

"Každý strom má svůj životopis, udělaný poměrně obsáhlý dendrologický průzkum. Při každém kácení byl a bude přítomen zástupce ochranářů," řekl Jeník.

Stromy, v nichž odborníci našli vzácné druhy živočichů, dřevorubci nepokáceli celé a nechali na místě torzo. Navíc město nechalo z pokácených kmenů udělat takzvané broukoviště, v němž brouci mohou žít dál.

Kilometr dlouhé stromořadí je staré asi 200 let, původně v něm byly topoly. V současnosti převažují kaštany koňské a kaštanovník jedlý. Alej vede od křižovatky na Chrudim a Seč až k bývalé Černé bráně. Obklopena je hřebčínem, zámeckým parkem a pastvinami.

"Až se všechny stromy vykácí, vysadíme nové. Budou to zase kaštany, asi tři metry vysoké. Nemohou se sázet hned, vzrostlé stromy by těm novým stínily. Každá etapa nás stojí stovky tisíc korun, pokusíme se někde získat dotace," řekl Jeník.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist