https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/sok-evropska-komise-zakazala-zarovky-kvuli-nedostatku-vakua
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ŠOK: Evropská komise zakázala žárovky kvůli nedostatku vakua

1.4.2010 08:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Evropská komise v loňském roce zakázala prodej některých klasických žárovek. Zdůvodnila to tím, že kompaktní zářivky a jiná svítidla spotřebovávají méně elektrické energie, zatímco žárovka je co se týče elektřiny nenasytný žrout. Redakci Ekolistu.cz se podařil vypátrat, že pravý důvod zákazu žárovek je jiný: nedostatek vakua.
 

Zkumavky
Nejvzácnější formou je vakuum v tekutém stavu. Používá se pro výrobu žárovek určených k osvětlení bazénů.
Ilustrační foto: Madprime/Wikimedia Commons

Zákaz žárovek nemá nic společného s úsporami energie. Ve skutečnosti docházejí zásoby vakua. Světové mocnosti se to však snaží ututlat. Zásoby totiž docházejí nejen Evropské unii, ale i v USA a Číně zaznamenali dramatický úbytek zásob této důležité suroviny pro výrobu klasických žárovek. Mocnosti se dohodly, že kvůli bezpečnostní situaci informace o tenčících se zásobách vakua ututlají. „Jako geniální zástěrka se nabízel argument s vysokou energetickou náročností,“ říká bývalý ředitel PR agentury, která pomáhala s krycí „šetřivou“ kampaní.

Podle odborníků na surovinovou a energetickou bezpečnost státu, kteří si přejí zůstat v anonymitě, se problém s nedostatkem vakua objevil zcela náhle. „Nikdo to nepředvídal. Všichni si mysleli, že vakua je stále dost. A najednou se ukázalo, že skoro všude došlo,“ říká doktor First, jeden z nejmenovaných expertů. Podle předního českého ekologa Václava Klause je problém s vakuem ale jen nafouknutá bublina. "Řeči o jeho úbytku jsou falešné a prázdné," řekl doslova vakuoskeptik Klaus.

Jak je možné, že se o problému veřejnost dozvídá až dnes? „To je jednoduché. Jak každý ví, vakuum je vlastně nic, prázdno. Strašně špatně se to něčím měří,“ vysvětluje expert Duben.

Evropská unie vážně uvažovala o projektu těžby vakua ve vesmíru. „Celý projekt se zarazil na problémech s pracovní silou,“ říká Frederick Oblafnulson z unijního Úřadu kosmické práce. „V Evropě je největší nezaměstnanost co pamatujeme. Nabídli jsme opravdu vysoké platy, přesto se lidi nechtějí za prací stěhovat," říká. Prý je to už moc daleko.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist