https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/sopecna-aktivita-na-jihozapade-islandu-bude-zrejme-pokracovat-tvrdi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sopečná aktivita na jihozápadě Islandu bude zřejmě pokračovat, tvrdí studie

26.6.2024 16:25 | Reykjavík (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Erupce a sopečná aktivita na jihozápadě Islandu budou zřejmě pokračovat i v příštích letech. Uvádí to mezinárodní studie, kterou dnes vydal specializovaný časopis Terra Nova. Aktivita sopek není na Islandu výjimečná, na poloostrově Reykjanes byl však zhruba osm století klid. Na obnovenou sopečnou aktivitu se tak podle studie, jejímž autorem je také český vědec Lukáš Krmíček, musí připravit obyvatelé i úřady.
 
"Od roku 2021 po zhruba 800 letech klidu nastalo na poloostrově Reykjanes osm erupcí a další se očekávají v budoucnu," uvádí studie. Ta analyzovala poslední erupce v tomto sopečném pásu a došla k závěru, že mají stejný zdroj magmatu. Podle vědců se dá předpokládat, že se sopky budou chovat podobně jako v posledních 4000 let, a sice, že se budou střídat aktivní období s poměrně dlouhými pauzami.

Na poloostrově Reykjanes se nachází hlavní islandské mezinárodní letiště v Keflavíku a další důležité infrastruktury. "Island se musí připravit, že tato sopečná epizoda potrvá roky či desetiletí," uvedl hlavní autor studie Valentin Troll. Studie varuje, že erupce by mohly poškodit či zničit elektrárny, které využívají geotermální energii a jsou významnými zdroji elektřiny na ostrově. Síla sopečné aktivity by podle vědců mohla růst.

Poslední erupce v oblasti nastala na konci května. Sami Islanďané často nazývají Island "zemí ohně a ledu" s poukazem na krajinu pokrytou ledovci i aktivními sopkami. V roce 2010 erupce v jiné části Islandu vychrlila do ovzduší tolik popela, že ve světě muselo být zrušeno na 100.000 letů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist