https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/soud-dal-chovateli-psu-z-rapotina-podminku-uzavrel-dohodu-o-vine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud dal chovateli psů z Rapotína podmínku, uzavřel dohodu o vině

29.1.2024 23:32 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Olomoucký krajský soud dnes potrestal tříletým podmíněným trestem čtyřiasedmdesátiletého Pavla Daňka z Rapotína na Šumpersku, v jehož domě inspektoři Státní veterinární správy (SVS) objevili v létě roku 2022 množírnu s bezmála čtyřmi desítkami psů. Podle obžaloby byla zvířata chována ve zcela nevhodných podmínkách a navíc trpěla kožními problémy. Soud dnes schválil dohodu o vině a trestu, kterou senior uzavřel s žalobcem. Její součástí je i pětiletý zákaz chovu psů.
 

Za zločin chov zvířat v nevhodných podmínkách původně muži hrozilo pět až deset let vězení. Tříletý trest mu dnes soud odložil na zkušební dobu pěti let. "Trest je dva roky pod sazbou, může se jevit jako relativně benevolentní, ale navrhli jsme jej s ohledem na okolnosti případu i na osobu obžalovaného, jeho věk i bezúhonnost. Podmíněný trest jsme navrhli za předpokladu uloženého zákazu chovu psů," uvedl státní zástupce Jindřich Pazdera.

Podle obhájce choval Daněk psy od 50. let. U soudu uvedl, že muž se nedokáže s celou situací vnitřně smířit. Soudce Petr Sušil na něj dnes několikrát apeloval, aby již psy nechoval, v opačném případě by mu totiž hrozil trest odnětí svobody.

Případ začali inspektoři SVS řešit na základě obdrženého podnětu. Po kontrole podali šumperské radnici návrh na odebrání všech psů z tohoto chovu a jejich umístění do náhradní péče. Na místě našli 36 psů plemene šarpej, jejich kříženců a boloňské psíky různého stáří. "Zvířatům neumožňoval uspokojovat jejich fyziologické, biologické a etologické potřeby, kdy vlivem zanedbané péče a neřešením chronických kožních problémů u nich došlo k trvalým následkům, spočívajících zejména v permanentně obtěžujících až bolestivých svědivých problémech," stojí v obžalobě.

Na zahradě byl odložen stavební materiál, chovatel navíc nezajistil podmínky pro odpočinek zvířat; v chovných prostorech bylo jen pár pelechů. Psi byli podle inspektorů SVS nesocializovaní, vystrašení a bázliví. "Zalézali do úkrytů a jejich přesný počet neznal ani sám chovatel. Téměř všichni psi trpěli dermatitidou, někteří měli ztrátu osrstění, lysá místa, chronické změny na kůži a výtoky z očí. Psi byli chováni v domě a venkovních prostorech plných předmětů, o které se mohli poranit či je pozřít," řekl již dříve ČTK mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Majitel navíc u velké části psů nedoložil platnou vakcinaci zvířat proti vzteklině, 12 psů nebylo označeno čipem. Chovatel podle Vorlíčka neplnil ani další povinnosti vyplývající z legislativy.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist