https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/soud-ve-znojme-se-zacal-zabyvat-pripadem-tyrani-zvirat-na-jatkach-v-hrabeticich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud ve Znojmě se začal zabývat případem týrání zvířat na jatkách v Hraběticích Aktualizováno

14.3.2024 10:33 | ZNOJMO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Okresní soud ve Znojmě se dnes začal zabývat případem špatného zacházení se zvířaty na jatkách v Hraběticích na Znojemsku. Žalobce z trestného činu týrání zvířat viní tři lidi. Před budovou soudu několik aktivistů ze spolku Zvířata nejíme s transparenty upozornilo na závažnost skutku. Spolek na zacházení se zvířaty na jatkách před dvěma roky upozornil zveřejněnými záběry. Zaměstnanci jatek na nich při vykládce z nákladních aut do prasat či krav kopali, dávali jim elektrošoky a radili se, jak seleti šlápnout na hlavu. Soud bude pokračovat 18. dubna výslechem svědkyně, poté by měl dokazování uzavřít a vyhlásit rozhodnutí.
 

Obžalobě čelí Jakub Krnáč, který tehdy na jatkách pracoval podle žalobce bez zaměstnaneckého poměru, a tehdejší zaměstnanci jatek Karel Chytka a Martin Sion. Krnáčovi a Chytkovi hrozí podle žalobce v přísnější sazbě až šest let vězení, Sionovi tři roky. K soudu se dostavil pouze Krnáč, kterého přivedla eskorta, muž je ve vězení v nesouvisející věci. Zbylí dva se omluvili a požádali o konání jednání v jejich nepřítomnosti.

Státní zástupce Pavel Toufar v obžalobě popsal skutky trojice z let 2020 až 2022. "V rámci své pracovní činnosti surovým a trýznivým způsobem zacházel se zvířaty, a to s jedinci prasete domácího a tura domácího," popsal v případě Krnáče i Chytky. V Chytkově případě uvedl, že muž kvůli nahnání zvířat dovnitř objektu jatek začal prasata tlouct tyčí nebo trubkou přes horní část těl a do hlavy. "Takto uhodil nejméně pět kusů prasat, přičemž po skončení naháňky prasat, která byla schopna pohybu, pak zůstala na zemi ležet dvě prasata, která nebyla schopna pohybu, kdy jedno z nich začal mlátit do oblasti hlavy tyčí nebo trubkou a kopal je do oblasti břicha a druhé zvíře kopnul do břicha," popsal žalobce. Obdobných skutků spáchal muž podle obžaloby několik, stejně jako Chytka, někdy spolu či se Sionem.

Krnáč uvedl, že se cítí vinen, nerozporoval ani žádný důkaz. K věci se jinak blíže nevyjádřil. Zbylí dva obžalovaní v přípravném řízení vinu popřeli. Vypovídali tři svědci, podle svých slov týrání na jatkách nezaznamenali. "To zvíře má stres, může zaútočit, chlapi byli v permanentním ohrožení, není to lehká práce. Že bych viděla, že by ty zvířata týrali, to nemůžu říct," uvedla žena, která pracovala v kanceláři.

Aktivisté přišli před budovu soudu s transparenty s nápisy jako "Když se nikdo nedívá, peklo má otevřené dveře" či "Opravdu si myslíte, že se na jatkách zachází hezky s těmi, které čeká smrt?". Předloni v létě zveřejnili téměř pětiminutový sestřih záběrů. Na velkých jatkách obvykle bývá stálý veterinární dozor. Hrabětická jatka však patřila k menším a jejich provoz nebyl pravidelný, proto zde stálý dozor nebyl. Po zveřejnění záběrů provozovatel podle serveru Deník činnost jatek ukončil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist