https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/spotreba-veterinarnich-antibiotik-loni-klesla-o-11-procent-klesa-ale-dlouhodobe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spotřeba veterinárních antibiotik loni klesla o 11 procent, klesá ale dlouhodobě

24.11.2022 00:59 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spotřeba veterinárních antibiotik v ČR loni meziročně klesla o 11 procent na 50 mg/PCU, což je evropské měřítko hodnot na populaci, do kterých se například započítávají hmotnosti zvířat v době léčení. Spotřeba dlouhodobě klesá a Česko je v současnosti pod průměrem spotřeby v EU, která je na hodnotě 84,4 50 mg/PCU, informovala Státní veterinární správa (SVS), která v rámci monitoringu reziduí antibiotik loni odhalila překročení limitu u tří vzorků z 1810. Letos ze 1751 vzorků byl limit překročen ve dvou případech.
 

Veterinární zpráva však upozornila na to, že spotřeba antibiotik klesá dlouhodobě. Mezi lety 2008 až 2018 se snížila o polovinu a klesala dále i v následujících letech. Nevhodné nebo nadměrné užívání antibiotik může vést k větší odolnosti bakterií, což je nebezpečné jak pro zvířata, tak pro lidi, přičemž potenciální riziko představují také případné zbytky antibiotik v živočišných produktech a životním prostředí, uvedla SVS.

Veterináři monitorují cizorodé látky u všech potravin živočišného původu u užívání antibiotik v chovech. Cílem je směřovat k tomu, aby se tato léčiva používala odpovědně a pouze v odůvodněných případech. U velkých hospodářských zvířat odebírají z každého vyšetřovaného kusu vzorky svalů, jater a ledvin. Svalovina a játra se vyšetřují také u králíků a drůbeže a kontrolují se také vzorky ryb, mléka, vajec nebo medu.

Stovky vzorků ročně také veterinární správa kontroluje při podezření na nedodržení ochranné lhůty nebo pokud má informaci o předchozí léčbě zvířat. Vzorky se odebírají také při kontrolách zásilek ze zahraničí.

Podle SVS lze situaci v Česku hodnotit jako příznivou. Upozornila také na to, že v EU je od roku 2006 zakázáno používat antibiotika jako stimulátory růstu a produkce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist