https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/sprava-parku-zada-aby-lide-nenosili-k-ucteni-kralovny-sendvice-s-marmeladou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa parku žádá, aby lidé nenosili k uctění královny sendviče, plyšové medvídky ani květiny v plastu

13.9.2022 15:52 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | operations@newsimages.co.uk / Depositphotos
Správa parku před Buckinghamským palácem v Londýně žádá návštěvníky, aby k uctění zesnulé britské královny Alžběty II. nenosili sendviče s marmeládou ani plyšové medvídky Paddingtony. Jsou to sice symboly spojované s panovnicí, ovšem mají negativní vliv na životní prostředí. Ze stejného důvodu jsou podle správy parku v centru Londýna nevhodné také květiny v plastových obalech a foliích.
 

Alžběta II. letos u příležitosti oslav 70 let na britském trůně natočila video, ve kterém sedí s Paddingtonem, postavou z dětských knih, u slavnostně prostřeného stolu a pijí společně čaj. Když medvídek vytáhne z klobouku sendvič s marmeládou, královna vyndá svůj vlastní z kabelky.

Panovnice zemřela ve čtvrtek, od té doby k sídlům královské rodiny po celé Británii proudí davy lidí, aby jí vzdali hold.

Lidé by měli nosit jakékoliv živé květiny, ideálně bez obalu, protože odpadkové koše na místě se rychle plní, varuje správa parku. Přijatelné jsou také vzkazy či dopisy, správa je ale bude "průběžně, diskrétně a s citem" odstraňovat. Zakázané jsou i svíčky.

Květinová výzdoba zůstane v parku ještě zhruba týden až 14 dní po pohřbu, který byl stanoven na pondělí 19. září. Poté z pugétů zahradníci odstraní umělé materiály a rostliny převezou na kompostování v nedalekých Kensingtonských zahradách. Kompost pak správa použije na úpravy v Královských parcích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist