https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/strekov-v-usti-koupi-elektrokolobezku-pro-starostu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Střekov v Ústí koupí elektrokoloběžku pro starostu

13.6.2019 00:27 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Starosta ústeckého obvodu Střekov Petr Vinš (Za lepší Střekov) si nechá koupit elektrokoloběžku. / Ilustrační foto
Starosta ústeckého obvodu Střekov Petr Vinš (Za lepší Střekov) si nechá koupit elektrokoloběžku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Starosta ústeckého obvodu Střekov Petr Vinš (Za lepší Střekov) si nechá koupit elektrokoloběžku. Radní schválili její pořízení pro služební účely a souhlasili s jejím využíváním i pro soukromé účely. Vinš v pondělí řekl, že chce jít lidem příkladem. Při hlasování o návrhu byli tři radní pro a dva se zdrželi. Elektrokoloběžka má podle usnesení rady stát včetně DPH do 17.000 korun.
 

"Protože jsem v rámci své funkce nedostal přidělené osobní auto na rozdíl od ostatních starostů, kteří ho mají k dispozici, tak jsem se rozhodoval, jak s tím naložit, protože jezdím hodně za občany," řekl Vinš.

V Ústí nad Labem jsou čtyři městské obvody. Podle informací ČTK nemá v žádném z nich starosta k dispozici služební automobil k soukromým účelům, vždy je to vůz, který mohou využívat i jiní. V obvodě Centrum mají k dispozici dva služební automobily, oba jsou zaparkované v městských garážích, jedno má k dispozici starostka a místostarostka a druhé zaměstnanci úřadu. Řekla to místostarostka Marie Jakubcová (UFO).

V obvodě Severní Terasa má podle tajemníka Petra Vlasáka auto starosta ke služebním účelům. "Přednostně ho má k užívání starosta, ale vůz se využívá i při volbách a krizových situacích," řekl. V obvodě Neštěmice se ve využívání automobilu střídají. "Musím dopředu nahlásit, kdy potřebuji auto. Většinou se využívá po obvodě, výjimečně mimo město. Jeden dvacet let starý vůz mají ještě zaměstnanci správy majetku," řekla neštěmická starostka Yveta Tomková (Vaše Ústí).

Střekovský starosta řekl, že jediným dopravním prostředkem, který bude využívat za peníze obvodu bude elektrokoloběžka. "Tu si budu ještě částečně doma nabíjet z vlastní fotovoltaické elektrárny. Když bude špatné počasí, budu dál používat své soukromé vozidlo, nepíšu si žádné cesťáky," uvedl Vinš. "Myslím, že máme aut ve městě dost, snažím se jít příkladem, aby se lidé přesunuli do hromadné dopravy. A ti, co mají méně času jako já, aby využívali kolo nebo koloběžku, je to efektivnější než MHD, je to velká úspora času pro mě a pro obvod úspora nákladů," uvedl Vinš.

Bývalá starostka obvodu Střekov Eva Outlá (PRO! Ústí) řekla, že obvod má k dispozici automobil pro celý úřad. "Jezdila jsem s ním do odlehlejších částí obvodu, jinak jsem chodila pěšky," řekla. Využití automobilu se podle Outlé hlásilo s předstihem a nikdy nevznikl žádný problém. Rozhodnutí současné rady ji překvapilo. "Myslím, že pokud by se pořídila elektrokoloběžka kvůli mobilitě, aby se méně využíval automobil, bylo by to i rozumné. Takto to působí dojmem, že si pan starosta nechal koupit hračku," uvedla Outlá.

Elekromobilitu zatím na severu Čech podporují nejvíce Litoměřice. Úředníci a městští strážníci tam mají k dispozici elektrokola.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist