https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/studenti-navrhli-pro-toulcuv-dvur-system-nakladani-s-destovou-vodou-ktery-uspori-vodu-pitnou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studenti navrhli pro Toulcův dvůr systém nakládání s dešťovou vodou, který uspoří vodu pitnou

14.3.2017 16:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Návrh počítá s tím, že by se podařilo tak ušetřit až 900 m³ pitné vody, což odpovídá zhruba 20 % celkové roční spotřeby střediska.
Návrh počítá s tím, že by se podařilo tak ušetřit až 900 m³ pitné vody, což odpovídá zhruba 20 % celkové roční spotřeby střediska.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Rychecký, Andrea Prudilová a Juraj Petrík
Studenti pražské Vysoké školy chemicko-technologické Ondřej Rychecký, Andrea Prudilová a Juraj Petrík se loni na podzim rozhodli, že pomohou Středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr v pražské Hostivaři snížit spotřebu pitné vody. Místo s farmou, konírnou, hostelem, restaurací, mateřskou školou, které ročně navštíví více než 100 tisíc lidí, by mohlo díky jejich návrhu lépe využívat dešťovou vodu zachycenou ze střech a dále jí zužitkovat pro splachování toalet, v jízdárně a k zalévání okolních pozemků. Návrh pak přihlásili do soutěže Pro vodu, kam mohou své nápady zasílat týmy i jednotlivci ve věku do 30 let. A vyhráli. Informovala o tom Nadace Partnerství.
 

Jejich návrh počítá s tím, že by se podařilo tak ušetřit až 900 m³ pitné vody, což odpovídá zhruba 20 % celkové roční spotřeby střediska. Opatření by také zmírnilo erozi pozemku. Návratnost investic při tom odhadli zhruba na 9 let. Pro Toulcův dvůr coby středisko ekologické výchovy by vznikl další praktický edukační prvek.

Kromě úspory pitné vody by měl studentský návrh také omezit erozi pozemku Toulcova dvora při silných deštích.
Kromě úspory pitné vody by měl studentský návrh také omezit erozi pozemku Toulcova dvora při silných deštích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Rychecký, Andrea Prudilová a Juraj Petrík

Odborná porota ve finále, které proběhlo ve čtvrtek 9. března v Brně, rozhodovala mezi šesti projekty. Podle koordinátorky soutěže Zuzany Šeptunové letos soutěžící prezentovali zejména projekty zaměřené na zadržování a využití dešťové vody nebo přírodě blízké čištění vody (s pomocí rostlin či řas). Návrh úspory pitné vody v Toulcově dvoře v soutěži nakonec obstál a odnesl si Cenu Nestlé ve výši 30 tisíc Kč. Finanční odměny si odnesli také autoři návrhu kořenové čistírny odpadních vod pro obec Malá Losenice na Vysočině (2. místo) a návrhu hospodaření s dešťovými vodami ve výrobním areálu LIKO-S na Slavkovsku (3. místo).

Soutěž usiluje o propojování mladých kreativců přímo se zadavateli. „Soutěžící navrhli požadovaná řešení pro konkrétní lokality a budovy, čímž se zvyšuje pravděpodobnost, že jejich projekty neskončí v šuplíku, ale budou mít další uplatnění. Máme radost, že loňští vítězové ve spolupráci s obcí Doubravník započali realizaci části svého soutěžního návrhu – konkrétně odtrubnění úseku potoka a vytvoření několika vodních prvků,“ dodává v závěru ke smyslu soutěže Zuzana Šeptunová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist