https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/studenti-stredni-skoly-v-britanii-prispeli-k-objevu-novych-kolonii-tucnaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studenti střední školy v Británii přispěli k objevu nových kolonií tučňáků

22.11.2020 01:02 | LONDÝN (ČTK)
Studenti se inspirovali dokumentem Davida Attenborougha o tučňácích. Chtěli zjistit, zda lze kolonie lokalizovat pomocí volně dostupných satelitních snímků a softwaru pro jejich zpracování.
Studenti se inspirovali dokumentem Davida Attenborougha o tučňácích. Chtěli zjistit, zda lze kolonie lokalizovat pomocí volně dostupných satelitních snímků a softwaru pro jejich zpracování.
Studenti střední školy ve skotském Stirlingu v rámci školního vědeckého projektu pomohli s objevem 11 nových kolonií tučňáků císařských v Antarktidě. Žáci vyvinuli a naprogramovali algoritmus k identifikaci kolonií na satelitních snímcích, píše server BBC News.
 

Studentský projekt rozvinuli vědci z výzkumné organizace British Antarctic Survey (BAS), kteří mohou satelitní snímky zobrazit ve vyšším rozlišení. Zjistili, že v Antaktidě je o 20 procent více kolonií tučňáků, než si odborná komunita doposud myslela.

Objevili 11 nových kolonií, tři z nich již dříve někdo zaznamenal, ale jejich existence nebyla prokázána. Některé z objevených kolonií jsou i na plovoucích ledových krách v moři, ohroženy klimatickými změnami.

Studenti se inspirovali dokumentem Davida Attenborougha o tučňácích. Chtěli zjistit, zda lze kolonie lokalizovat pomocí volně dostupných satelitních snímků a softwaru pro jejich zpracování. Jejich přístup výslovně ocenili ve své studii i vědci z BAS.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist