https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/sumavsky-park-vydava-dve-knihy-predstavujici-prirodu-sumavy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumavský park vydává dvě knihy představující přírodu Šumavy

5.12.2016 19:18 | SRNÍ (ČTK)
Publikace 25 let/ 25 příběhů Národního parku Šumava představuje krásu krajiny prostřednictvím osobních příběhů lidí
Publikace 25 let/ 25 příběhů Národního parku Šumava představuje krásu krajiny prostřednictvím osobních příběhů lidí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa NP Šumava
Dvě knihy a krátký dokument představí nově přírodu i lidi na Šumavě. Publikace Světem šumavské přírody a 25 let/25 příběhů Národního parku Šumava vydala nyní správa parku k 25. výročí svého založení. Knihu Světem šumavské přírody, která je zejména zaměřena na děti a mládež a popisuje chráněnou šumavskou přírodu v Čechách i v Bavorsku.
 

Kniha Světem šumavské přírody ukazuje, že příroda nezná hranice. Nabízí ochutnávku z bohatství jednotlivých biotopů, zaznamenává šumavské fenomény na obou stranách hranice a nahlíží také do historie krajiny a ochrany přírody, řekla spoluautorka Martina Kučerová. "Naším přáním bylo připravit knihu, která by nikdy nekončila. Knihu, u které když dočtete poslední řádek, máte chuť znovu číst od začátku," doplnila.

Publikace s ilustracemi Pavla Procházky a snímky desítek fotografů je členěna do sedmi kapitol. V úvodu kapitoly je představen daný biotop a rozmanitost jeho lokalit. Velká ilustrace představuje hlavní živočišné a rostlinné druhy biotopu a další část kapitoly nabízí například náměty pro výlety. Čtenáři se dozvědí o rostlinách a živočiších lesů, luk, rašelinišť či okolí ledovcových jezer.

Kniha Světem šumavské přírody je zaměřena zejména na děti a mládež. Popisuje chráněnou šumavskou přírodu v Čechách i v Bavorsku
Kniha Světem šumavské přírody je zaměřena zejména na děti a mládež. Popisuje chráněnou šumavskou přírodu v Čechách i v Bavorsku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa NP Šumava

Další kniha, kterou správa parku připravila, se jmenuje 25 let/ 25 příběhů Národního parku Šumava a představuje krásu krajiny prostřednictvím osobních příběhů lidí. I tato kniha seznámí čtenáře s šumavskými fenomény, jako jsou houby, vývoj lesů, tetřev, kůrovec, šelmy, dílo Karla Klostermanna šumavská architektura. O tématech vyprávějí osobnosti, které jsou s těmito fenomény spjaty osobně nebo profesně, popsal autor knihy, mluvčí parku Jan Dvořák. V knize se tak lidé třeba dozvědí, jak si režisér Jiří Strach našel na Šumavě manželku při natáčení pohádky Anděl páně nebo jak zooložku Elisu Belottiovou přivedl rys ze slunné Itálie na studenou Šumavu, dodal Dvořák.

Poslední novinkou o Šumavě, je dvanáctiminutový dokument filmaře Ivana Stříteského. Beze slov představuje v obrazech krásu Šumavy, prostřednictvím jejích lesů a všudypřítomné vody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist