https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/tema-letosni-prehlidky-ekofilm-zni-adresa-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Téma letošní přehlídky Ekofilm zní Adresa: Země

9.3.2021 15:04 | BRNO (ČTK)
"Letos dostanou na festivalu prostor témata jako zelená architektura, městské plánování, komunitní život nebo chytré technologie. Budeme se o nich bavit na úvodní besedě a prostoupí i celým doprovodným programem festivalu," uvedl odborný garant festivalu Bohuslav Binka.
"Letos dostanou na festivalu prostor témata jako zelená architektura, městské plánování, komunitní život nebo chytré technologie. Budeme se o nich bavit na úvodní besedě a prostoupí i celým doprovodným programem festivalu," uvedl odborný garant festivalu Bohuslav Binka.
Tématem mezinárodního filmového festivalu Ekofilm, který se má v Brně uskutečnit ve druhé polovině října, bude Adresa: Země. Tvůrci už mohou své snímky přihlašovat, soutěžit se bude ve třech kategoriích, uvedl mluvčí festivalu Vratislav Vozník. Loni hlavní cenu získal ruský snímek s názvem "Losos nerka. Červená ryba".
 

"Pro 47. ročník Ekofilmu jsme zvolili téma Adresa: Země. Chceme tak zdůraznit, že máme jen jednu planetu pro náš společný domov nejen s dalšími lidmi, ale hlavně s přírodou. V posledních stoletích jsou to především lidé, kdo planetu nejvíc přetváří a upravují pro své použití. Bez zdravé krajiny, bez prostoru pro živočichy i rostliny nebo bez přírodních zdrojů bude ale naše planeta jen těžko místem, kterému můžeme říkat domov," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ministerstvo festival spolupořádá.

Filmaři mohou přihlašovat své snímky prostřednictvím portálu www.filmfreeway.com, a to do 31. května. Do soutěžní části festivalu, který se v Brně má uskutečnit 20. až 23. října, vybere dramaturgie 25 nejlepších filmů. Budou soutěžit ve třech kategoriích - krásy přírody, středoevropské filmy a krátké filmy. Udělovat se bude i cena prezidenta festivalu a především hlavní cena ministra životního prostředí.

"Letos dostanou na festivalu prostor témata jako zelená architektura, městské plánování, komunitní život nebo chytré technologie. Budeme se o nich bavit na úvodní besedě a prostoupí i celým doprovodným programem festivalu," uvedl odborný garant festivalu Bohuslav Binka, vedoucí Katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Loni hlavní cenu festivalu získal ruský snímek režisérů Dmitrije Špilenoka a Vladislava Grišina s názvem "Losos nerka. Červená ryba". Zachycuje křehkou rovnováhu přírodních ekosystémů. Festival poznamenala protikoronavirová opatření, kdy se v polovině října uskutečnil jen v omezené míře. V sálech se ani nemohly promítat soutěžní filmy. Organizátoři ale zajistili alespoň možnost zhlédnout je později on-line.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist