https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/tezarskou-spolecnost-bhp-chce-kvuli-protrzeni-nadrze-zalovat-200-000-obyvatel-brazilie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Těžařskou společnost BHP chce kvůli protržení nádrže v Británii žalovat 200 000 obyvatel Brazílie

22.7.2020 13:47 | MANCHESTER UK (ČTK)
Ústí řeky Rio Doce v Brazílii s patrnou vodou kontaminovanou těžebním odpadem z katastrofy SAMARCO v roce 2015.
Ústí řeky Rio Doce v Brazílii s patrnou vodou kontaminovanou těžebním odpadem z katastrofy SAMARCO v roce 2015.
Foto | Coordenação-Geral de Observação da Terra/INPE / Flickr.com
Více než 200 000 obyvatel Brazílie požádalo britské soudce o možnost žalovat u soudů v Británii firmu BHP Group, největší těžařskou společnost na světě. Je to kvůli protržení nádrže s toxickým odpadem z těžby železné rudy v Brazílii. Neštěstí se stalo před pěti lety a vyžádalo si několik mrtvých. Žalující teď chtějí odškodné celkem pět miliard liber (145 miliard Kč), uvedla agentura Bloomberg. Osmidenní jednání začíná dnes.
 

Soudci by měli rozhodnout, zda britské soudy mají v dané věci pravomoc. Pokud vysloví souhlas, bude to největší hromadná žaloba v historii Británie.

Obyvatelé, podniky a místní samosprávy tvrdí, že BHP nese hlavní zodpovědnost za neštěstí, při kterém zahynulo 19 lidí a které způsobilo trvalé ekologické škody. Přehradu provozovala společnost Samarco, kterou vlastnily divize BHP a brazilské firmy Vale.

Je to další z řady skupinových žalob podaných v Británii proti britským společnostem za jednání jejich zahraničních divizí v rozvojových zemích. BHP má sídlo v Melbourne a s jejími akciemi se obchoduje v Británii a v Austrálii.

Britský nejvyšší soud loni učinil zásadní rozhodnutí, když umožnil zambijským vesničanům žalovat v Británii těžařskou firmu Vedanta Resources kvůli znečištění způsobenému jejím dolem. Otevřel tak dveře podobným žalobám. Minulý měsíc tisíce Nigerijců požádaly o povolení žalovatv Londýně firmu Royal Dutch Shell za únik ropy v deltě Nigeru.

BHP tvrdí, že řízení v Manchesteru kopíruje soudní řízení v Brazílii, a proto by soud měl snahy Brazilců zastavit. Podle firmy toto soudní řízení nepatří do Británie.

Nádrž Fundao se používala k ukládání toxického odpadu vznikajícího při těžbě železné rudy. Po jejím protržení toxický kal zavalil několik vesnic, znečistil řeky a zničil přírodu. Firma Samarco údajně ignorovala bezpečnostní varování a zvyšovala produkci železné rudy a objem toxického odpadu v nádrži. Zástupci BHP byli podle žalobců informováni o závažných nedostatcích dva roky před neštěstím.

BHP uvádí, že je odhodlána podpořit odškodné a nápravu situace prostřednictvím mimosoudní dohody. Pro tento případ si už vyčlenila 1,7 miliardy USD (39 miliard Kč).

V Brazílii byly na firmu Samarco podány tisíce individuálních žalob. Jiné případy spojené s obrovskými ekologickými škodami se však u brazilských soudů projednávaly několik desetiletí. Žadatelé proto doufají, že v Británii se jim podaří ukončit spor rychleji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist