https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/tezarsky-gigant-bhp-billiton-odchazi-ze-svetove-uhelne-asociace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Těžařský gigant BHP Billiton odchází ze Světové uhelné asociace

7.4.2018 01:00 (ČTK)
Těžařský gigant BHP Billiton odchází ze Světové uhelné asociace. Na snímku loď převážející uhlí z dolu firmy BHP Billiton.
Těžařský gigant BHP Billiton odchází ze Světové uhelné asociace. Na snímku loď převážející uhlí z dolu firmy BHP Billiton.
Těžařský gigant BHP Billiton se rozhodl vystoupit ze Světové uhelné asociace (WCA) kvůli rozdílným názorům na klimatické změny, zůstane ale členem Americké obchodní komory. Vyplývá to ze čtvrtečního oznámení BHP, která patří k největším světovým producentům nerostných surovin na světě, těží železnou rudu, zlato, stříbro a další komodity, včetně uhlí, ropy a plynu.
 

Společnost do značné míry opustila těžbu uhlí pro elektrárny, stále je ale největším světovým dodavatelem uhlí pro ocelárny, uvedla agentura Reuters. V loňském roce se ocitla pod tlakem australských ekologických skupin, aby odešla ze všech profesních organizací, které nesplňují nároky na podporu pařížské klimatické dohody. Zvažovala tehdy odchod jak z WCA, tak z Americké obchodní komory a Australské rady pro nerosty (MCA).

Asociace je postojem vlivné těžařské firmy zklamána, její šéf Benjamin Sporton prohlásil, že WCA vždy podporovala vyvážený přístup, který integruje klimatickou a energetickou politiku.

Společnost BHP se rozhodla setrvat v Americké obchodní komoře, která je největším podnikatelským lobby ve Spojených státech, protože komora se hodlá klimatickými otázkami zabývat a výhody z členství nad neshodami převažují. BHP bude i nadále spolupracovat s MCA, která zrevidovala svou klimatickou a energetickou politiku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist