https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/trojice-odmitla-obzalobu-z-toho-ze-chtela-prodat-nosorozci-roh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trojice odmítla obžalobu z toho, že chtěla prodat nosorožčí roh

17.3.2020 00:13 | PRAHA (ČTK)
Pražský policista i jeho dva známí včera odmítli obžalobu z toho, že chtěli prodat roh kriticky ohroženého nosorožce tuponosého na asijský trh. / Ilustrační foto
Pražský policista i jeho dva známí včera odmítli obžalobu z toho, že chtěli prodat roh kriticky ohroženého nosorožce tuponosého na asijský trh. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražský policista i jeho dva známí včera odmítli obžalobu z toho, že chtěli prodat roh kriticky ohroženého nosorožce tuponosého na asijský trh. Policista David Kučera u Obvodního soudu pro Prahu 4 prohlásil, že je jeho stíhání vykonstruované a účelové. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) pak podle něj nepostupovala při vyšetřování standardně a ve spise je mnoho lží a fabulací. Trojice čelí obžalobě z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, za což jim v případě odsouzení hrozí až pětileté vězení.
 

Kučera spolu se svým známým Oskarem Rouskem chtěli podle státního zástupce na přelomu let 2014 a 2015 prodat horní části předního rohu nosorožce, plánovali za něj získat 500.000 korun či více. Oslovili proto podle obžaloby prostředníka, který ho měl nabídnout k prodeji. Trojice nakonec roh neprodala, protože nedostala uspokojivé nabídky. Na nelegálním trhu by však podle státního zastupitelství převyšovala hodnota rohu 1,5 milionu korun. Obžalovaní neměli k prodeji povolení ministerstva životního prostředí.

Kučera u soudu uvedl, že se při vyšetřování dostal do konfliktu s určitými zájmovými skupinami, kteří ho chtěli odstranit. Inspekce podle něj měla o účelovosti stíhání informace, ale ignorovala je. Nevypořádala se ani s jeho opakovanými námitkami proti vyšetřovateli. "GIBS si dělá, co chce a není za to postižitelný," prohlásil. Policista dodal, že cenu nosorožčího rohu zjišťoval kvůli svému vyšetřování v asijské komunitě. Jeho další postup ale nakonec neschválil nadřízený.

Zjišťování ceny rohu podle Kučery navíc není trestným činem. Roh patřil Rouskovi, který ho podle policisty získal legálně. Rousek v přípravném řízení uvedl, že ho jeho manželka zdědila po své matce.

Vinu odmítli i Rousek a údajný prostředník Lu Sin-Sia. Oba muži však poté odmítli odpovídat na otázky soudu či státního zástupce. "Neměl jsem důvod nic takového udělat. V Číně za to hrozí trest smrti," řekl pouze Lu.

Kvůli nouzovému stavu zavedenému kvůli šíření nového koronaviru se soudce ještě na počátku jednání zeptal, zda nikdo nepobýval v rizikových oblastech. Ujistil se také, že všichni s konáním líčení s ohledem na situaci s projednáváním případu souhlasí. Další jednání se bude konat na konci dubna.

O rohy nosorožců je zájem především v zemích východní Asie, kde se používají v tradiční medicíně. Přestože byl prodej a nákup nosorožčích rohů v celém světě zakázán už v roce 1977, kvůli rostoucí poptávce po rozích je pytláci dále zabíjejí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist