https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/u-mosambiku-more-vyneslo-na-breh-tela-stovky-mrtvych-delfinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Mosambiku moře vyneslo na břeh těla stovky mrtvých delfínů

24.2.2021 17:41 | MAPUTO (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Foto | flowcomm / Flickr
Moře vyneslo na břeh mosambického ostrova Bazaruto těla dalších 86 mrtvých delfínů. Příčinu jejich úhynu se zatím nepodařilo zjistit. Jedna skupina těchto mrtvých kytovců byla na stejném místě nalezena už v neděli a od té doby se na Bazarutu, který leží severně od mosambické metropole Maputo, objevilo 111 uhynulých delfínů.
 

Mosambické ministerstvo ochrany životního prostředí oznámilo, že příčina úhynu není známá a že na místo míří další odborníci. Někteří zvažují, zda se na tragédii nemohl podílet cyklon Guambe, který nedávno postihl zejména okolí ostrova.

Tomás Manasse, který řídí národní park ostrova Bazaruto, řekl, že pokud se delfíni ocitnou v nebezpečí, následující svého vůdce k břehům. Pitva prvních zvířat neposkytla jednoznačné odpovědi k příčině úmrtí. Patologové nezjistili nálezy na kůži, jazyku ani ve střevech a ani známky zranění, řekl Manasse. Do laboratoře v Maputu byly ale poslány další vzorky.

Bazaruto leží mezi mosambickým pobřežím a Madagaskarem. Tamní národní park je prvním mořským parkem v Mosambiku. V chráněných vodách se nachází mnoho druhů mořských savců, kromě delfínů také velryby a dugongové. Kromě nich je tato oblast domovem 180 ptačích druhů, 45 druhů plazů a 16 druhů pozemních savců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist