https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/u-rezervace-divokych-koni-zacala-demolice-vojenskych-objektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U rezervace divokých koní začala demolice vojenských objektů

17.1.2020 00:14 | MILOVICE (ČTK)
U rezervace divokých koní v bývalém vojenském areálu v Milovicích na Nymbursku začala demolice nevyužívaných objektů.
U rezervace divokých koní v bývalém vojenském areálu v Milovicích na Nymbursku začala demolice nevyužívaných objektů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U rezervace divokých koní v bývalém vojenském areálu v Milovicích na Nymbursku začala demolice nevyužívaných objektů. V minulosti sloužily armádě. Město je už dříve odkoupilo v dražbě a nyní je nechává zbourat. Jde o tři budovy v havarijním stavu, které by mohly být nebezpečné i lidem, kteří chodí po stezce vedoucí kolem nich. Ve středu o tom v tiskové zprávě informovala ochranářská společnost Česká krajina.
 

"Je to obrovský přínos pro rezervaci divokých koní i pro město. Torza těchto objektů výrazně narušovala přírodní charakter celé lokality," uvedl ředitel organizace Česká krajina Dalibor Dostál, která rezervaci velkých kopytníků v roce 2015 založila.

Objekty postavila sovětská armáda, když vojenský prostor obsadila v roce 1968. Uvnitř budov byly trenažéry těžké vojenské techniky, z nichž vojáci stříleli na terče umístěné na sousední střelnici. Po odchodu sovětské armády počátkem devadesátých let minulého století zůstaly stavby opuštěné, bez využití a postupně chátraly.

"Rozsáhlé plochy bývalého vojenského prostoru byly v minulých třech desetiletích zastavěny, proto je pozitivní, že se alespoň jeho malá část vrací zpět přírodě," doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky. Podle Dostála tři vojenské budovy patřily mezi poslední velké stavby, které rušily pohled na místní krajinu.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace je podle ochranářů prvním místem na světě, kde spolu žijí všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků. Je zde také řada dalších vzácných živočišných i rostlinných druhů.

Na základně ve vojenském výcvikovém prostoru v Milovicích podle oficiálních údajů bylo 16.500 vojáků, 1500 civilních zaměstnanců a 10.000 rodinných příslušníků. Šlo o největší sovětskou posádku na českém území. Podle odhadů místních ale oficiální údaje sovětské armády neodpovídaly realitě a počet lidí na základně mohl být až několikanásobně vyšší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist