https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/unikatni-budova-krkonosskeho-centra-je-stavbou-roku-kralovehradeckeho-kraje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Unikátní budova Krkonošského centra je Stavbou roku Královéhradeckého kraje

11.11.2014 15:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Odborníci na budově ocenili zejména netradiční přístup tvůrců
Odborníci na budově ocenili zejména netradiční přístup tvůrců
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Benedikt Markel / KRNAP
V letošním roce odborná komise soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje ocenila pět staveb. Jednu ze dvou hlavních cen získal vrchlabský KRTEK, budova Krkonošského centra environmentálního vzdělávání.
 

Stavba, která vznikla vedle stávající administrativní budovy Správy KRNAP, je z větší části ukryta pod zemí. Slouží jako místo k pořádání veřejných přednášek a konferencí. Pro výuku je k dispozici učebna s laboratoří. V objektu je také výstavní prostor, knihovna, ekoporadna a parkovací stání.

„Ocenění odborníků nás pochopitelně těší. Ještě důležitější pro nás ale je, že KRTEK žije," říká ředitel Správy Krkonošské národního parku Jan Hřebačka. Každý se v centru konají akce pro děti i pro veřejnost. "V současné době testujeme osm nových výukových programů, například o geologii, půdě, zámeckém parku, léčivých rostlinách nebo starých krkonošských odrůdách ovocných dřevin. Zájem o tyto naše akce dokazuje, že vybudování speciálního centra pro ekologickou výchovu ve Vrchlabí mělo svůj smysl,“ dodává.

Odborníci na budově ocenili zejména netradiční přístup tvůrců, souznění dvou materiálů - pohledového betonu a borového dřeva v interiéru a právě možnost využití stavby pro všechny věkové skupiny obyvatel.

Celkové náklady na projekt byly plánovány ve výši 99 milionů korun. Výsledná cena, která zahrnuje kompletní stavbu i vnitřní vybavení stavby, nakonec činila 85,5 milionu. Velká část financí byla čerpána z Operačního programu Životní prostředí.

KRTEK získal hlavní cenu společně s víceúčelovým centrem Církve Bratrské v Bystrém. Cenu poroty získal Biketower - unikátní automatická úschovna jízdních kol v Hradci Králové. Čestné uznání si odnesly rekonstrukce a dostavba objektu společnosti Level v Náchodě a rozhledna Milíř u Vysoké nad Labem.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist