https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/upravna-vody-zelivka-ma-novy-ridici-system
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úpravna vody Želivka má nový řídicí systém

8.11.2002 16:53 | PRAHA (ČIA)
Nový řídicí systém pro úpravnu vody Želivka a přivaděč pitné vody pro Prahu dokončila po dvou letech společnost UniControls. Projekt informačního a řídicího systému si vyžádal investici 44 milionů korun. "Inovace nahradí 30 let staré zařízení, posune úpravnu na úroveň standardů Evropské unie," řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel úpravny Želivka Oldřich Doležal.
 

Systém umožňuje automatizované řízení procesů úpravy vody. Zajišťuje kontrolu parametrů, dávkování chemikálií, a v neposlední řadě i elektronickou ochranu objektů a technologických zařízení před vniknutím cizích osob. Zároveň vytváří podmínky pro rychlou reakci obsluha v případě poruchy. "Ekonomický přínos investice nelze jednoduše vyčíslit. Už to, že máme díky systému informace, za kolik v daném okamžiku vyrábíme pitnou vodu, je pro mě vodítkem, kde hledat závady a zefektivňovat proces úpravy vody," vysvětlil Doležal.

Zakázku na modernizaci řídicího systému úpravny vody Želivka a více než 50 kilometrů dlouhého štolového přivaděče do vodojemu Jesenice získala společnost UniControls. Na dodávce spolupracovala se subdodavateli ČKD Praha DIZ, který zajistil rozvody, měření a regulace. Aplikační software dodala společnost Ingea.

Společnost UniControls se zaměřuje na průmyslové řídicí systémy, dopravní řídicí systémy, výrobu elektronických systémů a vývoj a výzkum. Orientuje se především na obor dopravy, plynárenství, vodárenství, ale i na obranný průmysl a energetiku. Její obrat letos dosáhne 160 milionů korun.

Úpravna vody Želivka je největší producentem pitné vody v České republice. Vodou zásobuje z více než 60 procent Prahy a upravuje vodu pro oblasti Středočeského kraje a Vysočiny. Správcem úpravny a investorem projektu je Pražská vodohospodářská společnost zřízená městem Prahou a provozovatelem Pražské vodovody a kanalizace, jejichž stoprocentním akcionářem je francouzská Vivendi Water.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist