https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-britskych-vodach-nalezli-noveho-morskeho-slimaka-je-citlivy-na-zmeny-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V britských vodách nalezli nového mořského slimáka, je citlivý na změny klimatu

5.3.2024 00:39 (ČTK)
V britských a irských vodách žije okolo 100 různých druhů mořských plžů.
V britských a irských vodách žije okolo 100 různých druhů mořských plžů.
Vědci objevili v britských vodách nový druh mořského slimáka, informovala BBC s odkazem na studii. Živočicha pojmenovali Pleurobranchaea britannica. Stvoření patří do čeledi, která se běžně nachází v teplejších vodách. Pravděpodobně v důsledku klimatických změn měkkýš migroval na sever, poznamenali výzkumníci.
 

V britských a irských vodách žije okolo 100 různých druhů mořských plžů. Ross Bullimore ze střediska pro životní prostředí a akvakulturu (CEFAS), který za objevem stojí, ale okamžitě poznal, že jde o nový nález. Objev tohoto plže dokazuje, že je stále důležité zkoumat podmořský život, uvedli vědci.

Mořští plži jsou druhem měkkýšů, kteří postrádají ulitu, a je pro ně typický různorodý vzhled. Ačkoliv jsou tito živočichové drobní a měří kolem pěti centimetrů, patří mezi důležité predátory, kteří zastávají klíčovou pozici v potravním řetězci. Výzkumníkům mohou pomoci porozumět stavu mořského ekosystému. Zmínění měkkýši jsou totiž citliví na lidské zásahy a dopady klimatických změn.

Členy čeledi listovkovitých lze běžně nalézt u severního Španělska, Senegalu a ve Středozemním moři. "Mohlo by to znamenat, že tato skupina je schopna dále rozšiřovat oblasti, ve kterých se nachází. Mají pro to stále příznivější a vhodnější podmínky," uvedl Bullimore. Rostoucí teploty ovlivňují podmořské živočichy, jako jsou ryby a velryby. Tím, že se stahují ze svých obvyklých stanovišť a vyhledávají chladnější místa, mohou narušit potravní řetězec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist