https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-brne-v-lednu-odvezou-zhruba-15-tun-vanocnich-stromku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně v lednu odvezou zhruba 15 tun vánočních stromků

10.1.2020 00:18 | BRNO (ČTK)
V Brně každoročně odvezou během ledna 15 tun vánočních stromků, kterých se lidé po svátku Tří králů zbavují. / Ilustrační foto
V Brně každoročně odvezou během ledna 15 tun vánočních stromků, kterých se lidé po svátku Tří králů zbavují. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
V Brně každoročně odvezou během ledna 15 tun vánočních stromků, kterých se lidé po svátku Tří králů zbavují. Podle mluvčí městské odpadové společnosti SAKO Brno Anety Bublové už se lidé naučili, že pokud vyhazují větší strom s průměrem kmene nad pět centimetrů, musí jej rozřezat na menší části, aby se dal hodit do automatického lisu popelářského auta.
 

"Pokud stromek někdo veze do sběrného střediska odpadu, nemusí s ním dělat nic, stejně tak může vyhodit bez problémů menší stromky vedle černých popelnic," řekla Bublová. Rozřezání větších stromků usnadňuje práci popelářům. Kdyby vhodili takový kus do lisu, mohl by se poškodit.

Stromky se vozí do zařízení pro energetické využívání odpadu. "Zde jsou společně s ostatním materiálem nadrceny a využity k výrobě čisté tepelné a elektrické energie dodávané do domácností v Brně," popsala Bublová.

Kromě stromků přináší povánoční období i větší množství papíru z různých obalů. "Objem se zvyšuje už před Vánoci, kdy se lidé zbavují krabic a obalů, ve kterých dárky nakupovali. Nejvíce se objem zvýší během vánočních svátků. V prosinci se sveze zhruba o pětinu papírového odpadu více než v jiných měsících," uvedla Bublová.

Papír Sako dále prodává společnostem, které jej využívají k výrobě nových produktů, jde až o 90 procent. "Zbylých deset procent jsou nežádoucí příměsi, které putují do zařízení pro energetické využívání odpadu a využijí se k výrobě tepelné a elektrické energie pro brněnské domácnosti," řekla Bublová.

Objem vyhozených plastů během Vánoc zdaleka tolik neroste, pouze o deset procent, nejde tedy o výraznou zátěž při svozu odpadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist