https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-brne-zacne-festival-ekofilm-letosnim-tematem-jsou-odpady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně začne festival Ekofilm, letošním tématem jsou odpady

3.12.2015 09:08 | BRNO (ČTK)
Prezidentem nejstaršího světového filmového festivalu s ekologickou tematikou se stal Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí
Prezidentem nejstaršího světového filmového festivalu s ekologickou tematikou se stal Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Odpady jsou hlavním tématem 41. ročníku mezinárodního filmového festivalu Ekofilm, který dnes začíná v Brně. Přehlídka nabídne 90 filmů z celého světa, doprovodný program tvoří výstavy, koncerty a besedy se známými osobnostmi filmu a kultury. Brno je dějištěm festivalu poprvé, jednotlivé akce se uskuteční v Sále Břetislava Bakaly, Místodržitelském paláci, kinech Art a Scala.
 

Téma odpadů a jejich třídění vybralo pořádající ministerstvo životního prostředí i s ohledem na to, že od letoška se rozšířilo třídění odpadů v obcích také na kovy a bioodpady. Ministerstvo považuje za důležité lidem ukázat, že odpady mohou být i významnou surovinou. Čím méně jich skončí na skládce či ve spalovně, tím lépe pro životní prostředí.

Prezidentem nejstaršího světového filmového festivalu s ekologickou tematikou se stal Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí. "Zúčastnil jsem se festivalu jako divák, ministr i jako tvůrce filmu a vždy to pro mne bylo poučné, zajímavé a inspirativní. Mám ten festival rád, věřím v jeho potenciál stát se v dobrém slova smyslu velkým festivalem a chci mu v tom co nejvíce pomoci," uvedl v tiskové zprávě.

Pro slavnostní zahájení pořadatelé vybrali dokument Landfill Harmonic o paraguayské hudební skupině tvořené dětmi, jež žijí v sousedství jedné z největších jihoamerických skládek. Hrají na nástroje zhotovené z odpadu. V sobotu festival završí světová premiéra nizozemského filmu Plast v mojí vodě. Věnuje se otázce, proč se z plastů stal problém, který lidstvo přestává zvládat.

V sobotu také pořadatelé vyhlásí vítěze letošního Ekofilmu. Loňským vítězem se stal snímek německého režiséra Maxe Moncha Stopy války. Zabýval se vlivem válečných konfliktů na ekosystémy. Přesný program přehlídky najdou zájemci na webových stránkách www.ekofilm.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist