https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-chebu-vznikne-na-dosud-zanedbanem-pozemku-goethova-lavicka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Chebu vznikne na dosud zanedbaném pozemku Goethova lavička

17.11.2015 14:10 | CHEB (ČTK)
V Chebu vznikne další Goethova lavička. Město ji umístí na dosud zanedbaný pozemek nedaleko hráze přehrady Skalka, který získalo do svého vlastnictví. Na úpravách se bude podílet i nadace Historický Cheb, která se stará o památky v Chebu a okolí, řekla ČTK místostarostka Chebu Daniela Seifertová (ANO).
 

Pozemek, který patřil soukromé osobě, hyzdila torza staveb a haldy nepořádku a odpadků. "Koupili jsme ho v rámci exekučního řízení za 600.000 korun. Odstranili jsme rozestavěné objekty i nepříliš vkusnou sochu sfingy, které tam vybudoval bývalý vlastník, a pozemek uklidili. Diecézní charita a její pracovníci dali pozemek do pořádku," uvedla Seifertová.

Městský Nadační fond Historický Cheb má již plán na úpravy poměrně rozsáhlého pozemku. "Vznikne tady odpočinkové zákoutí, kterému bude dominovat Goethova lavička. Ta doplní pamětní desku s básníkovým reliéfem, která je umístěna na nedaleké skále. Bude to další připomínka toho, že se Goethe při návštěvách Chebu těmito místy spolu se svým přítelem, radou Grünerem, často procházel," řekl předseda správní rady nadačního fondu Michal Pospíšil.

Okolí přehrady Skalka chce město zkultivovat v rámci připravované Krajinné výstavy v roce 2016 a 2017. Má zde vzniknout výletní areál s cestami a upravenou zelení. Odhadované náklady jsou asi 30 milionů korun. Donedávna zanedbaný pozemek by celkový dojem z celého okolí kazil.

Goethova lavička bude vypadat podobně jako dvě dochované dobové kamenné lavičky, které jsou ve svahu pod Domem dětí a mládeže Sova směrem k Břehnickému potoku.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist