https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-havlickove-brode-bude-budka-pro-sokoly-na-85metrovem-komine-pleasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Havlíčkově Brodě bude budka pro sokoly na 85metrovém komíně Pleasu

10.10.2019 00:30 | HAVLÍČKŮV BROD (ČTK)
V Havlíčkově Brodě bude budka pro sokoly stěhovavé na ochozu 85 metrů vysokého továrního komína textilky Pleas. / Ilustrační foto
V Havlíčkově Brodě bude budka pro sokoly stěhovavé na ochozu 85 metrů vysokého továrního komína textilky Pleas. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Unipetrol
V Havlíčkově Brodě bude budka pro sokoly stěhovavé na ochozu 85 metrů vysokého továrního komína textilky Pleas. Komín se už k topení nepoužívá. S nápadem na osazení budky přišel jeden z pracovníků podniku, který se inspiroval využitím komínů jinde, řekla dnes Božena Ranecká z Pleasu, která má na starosti komunikaci s médii. Na Vysočině podle ředitele Správy CHKO Žďárské vrchy Václava Hlaváče zatím sokoli nehnízdí.
 

Sokoli původně hnízdili na skalách, teď už využívají i výškové stavby. Mají tam klid a jejich hnízda jsou chráněná před predátory, například kunou skalní. "Problém v dnešní době je, že řada skalních útvarů, těch historických hnízdišť, je intenzivně navštěvovaná a využívaná horolezecky," řekl Hlaváč. Stejný problém mají i Žďárské vrchy, kde sokoli dřív také hnízdili.

Na komíně Pleasu, který je výraznou dominantou, bude mít podle Hlaváče budka dobrou šanci, že ji sokoli zaregistrují a obsadí. "Iniciativa přišla od Pleasu, to není úplně obvyklé," podotkl. Ve městě byla budka pro sokoly zatím na obilním sile, zůstala prázdná. Jde o nižší stavbu než komín, která se podle Hlaváče navíc při zpracování obilí chvěje.

Pleas už komín k topení nepoužívá, v jeho kotelně jsou kotle na plyn. Nápad na využití komína pro hnízdění sokolů se ve firmě zalíbil. "Komín tak bude mít smysluplné využití. Myslíme si, že je to správný krok k pomoci v návratu sokola stěhovavého zpět do přírody," uvedla Ranecká. O instalaci budky se koncem týdne postará firma, která se zaměřuje na revitalizaci průmyslových komínů a která nyní pracuje v podniku. Budku pomocí lan vyzvedne k betonovému ochozu a napevno ukotví.

"Sokol stěhovaný je pták, který u nás hnízdil pravidelně ještě v 50. letech, pak, hlavně v důsledku chemizace, nadužívání DDT, vymizel z velkých oblastí v celé Evropě," řekl Hlaváč. V České republice se populace obnovuje od 90. let. Vysočina je podle Hlaváče jeden z posledních krajů, který zatím hnízdící pár nemá.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist