https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-indii-bangladesi-a-nepalu-maji-zaplavy-jiz-550-obeti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Indii, Bangladéši a Nepálu záplavy sužují obyvatele i divokou přírodu

22.7.2020 13:51 | DHÁKA;DILLÍ;KÁTHMÁNDÚ (ČTK)
Některé z oblastí v Indii a Bangladéši, které nyní ohrožují záplavy, navíc v květnu zasáhl ničivý cyklon Amphan.
Některé z oblastí v Indii a Bangladéši, které nyní ohrožují záplavy, navíc v květnu zasáhl ničivý cyklon Amphan.
Letošní záplavy v Indii, Nepálu a Bangladéši již zasáhly téměř deset milionů lidí a vyžádaly si na 550 obětí, uvádí Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC). I když oblast jižní Asie sužují monzunové deště každoročně, letošní záplavy jsou podle organizace nejzávažnější za několik posledních let. Situaci navíc zhoršuje pandemie koronaviru, kterým se v Indii nakazilo přes milion lidí.
 

V Indii páchá vodní živel škody převážně na severovýchodu země při hranicích s Bangladéšem. Sousední Bangladéš registruje záplavy téměř na třetině svého území, voda zaplavila domovy přibližně 2,8 milionu jeho obyvatel a asi milion z nich odřízla od okolního světa. Meteorologové navíc v některých zasažených oblastech předpovídají další deště. V Nepálu kvůli záplavám a sesuvům půdy zahynulo přes 100 lidí.

Povodně představují hrozbu také pro divokou přírodu. V indickém státě Ásám se pod vodou ocitlo 90 procent národního parku Kaziranga a mnoho zvířat žijících v rezervaci včetně vzácných nosorožců indických utonulo, píše deník Financial Times.

"Obyvatelé Bangladéše, Indie a Nepálu jsou stiženi třemi katastrofickými situacemi najednou - záplavami, koronavirem a s ním související socioekonomickou krizí, vyvolanou tím, že lidé přišli o možnost obživy a zaměstnání. Kvůli zatopení zemědělské půdy a škodě na plodinách hrozí milionům lidí, už tak zasažených covidem-19, že sklouznou do chudoby," uvedl generální tajemník IFCR Jagan Chapagain.

Přesuny lidí ztěžují snahy o zamezení šíření koronaviru. Indie má třetí nejvyšší počet potvrzených případů na světě a nově nakažených stále přibývá; od poloviny července se koronavirem každý den nakazí přes 30 000 lidí.

Šíření viru v Indii se už neomezuje jen na velká města, ale zasáhlo i venkovské oblasti. Tam jej v některých případech zavlekli lidé pracující v šedé ekonomice, kteří následkem protikoronavirových opatření přišli o práci, upadli do chudoby a museli se vrátit z měst.

V Bangladéši je podle oficiálních údajů okolo 213 000 případů koronaviru, v Nepálu asi 18 000 nakažených. Některé z oblastí v Indii a Bangladéši, které nyní ohrožují záplavy, navíc v květnu zasáhl ničivý cyklon Amphan.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist