https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-japonsku-je-v-chodu-posledni-reaktor-zeme-zvysuje-dovoz-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Japonsku je v chodu poslední reaktor, země zvyšuje dovoz fosilních paliv

27.3.2012 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
To, kdy a zda budou reaktory opět uvedeny do provozu, je nejisté. Na snímku Tomari, poslední japonská jaderná elektrárna v provozu
To, kdy a zda budou reaktory opět uvedeny do provozu, je nejisté. Na snímku Tomari, poslední japonská jaderná elektrárna v provozu
V Japonsku, které před více než rokem provozovalo na 54 jaderných reaktorů, vyrábí energii už jen jeden. Předposledním odpojeným reaktorem byl jaderné elektrárně Kashiwazaki-Kariwa. V provozu zůstává poslední reaktor elektrárny Tomari na ostrově Hokkaido. Obyvatelé si opětovné spuštění reaktorů nepřejí.
 

Loni v březnu se v japonské energetice odehrál nečekaný zlom. Mohutná vlna tsunami vyvolaná zemětřesením poškodila jadernou elektrárnu Fukušima Daiči. Katastrofa změnila pohled Japonců na jadernou energii. Většina obyvatel si nepřeje, aby kvůli bezpečnostním prověrkám odstavené reaktory byly znovu uváděny do provozu. Důvodem jsou obavy o bezpečnost.

To, kdy a zda budou reaktory opět uvedeny do provozu, je nejisté. Před katastrofou byla skoro třetina japonské elektrické energie generována jadernými reaktory.

Po loňské havárii nařídila japonská vláda sérii testů u všech provozovaných jaderných reaktorů, aby přesvědčila obyvatele, žijící v blízkosti jaderných zařízení, že není důvod k obavám ani při silném zemětřesení.

Po Fukušimě jsou místní obyvatelé proti tomu, aby se reaktory znovu uváděly do běžného provozu.

Japonsko během této odstávky zvýšilo dovoz fosilních paliv a tlačí elektrárenské společnosti, aby znovu zapojily staré elektrárny.

Obavy jsou z nadcházejícího léta, kdy by se mohl dostavit nedostatek elektrické energie. Loňské léto musely velké provozy snížit spotřebu energie o 15 procent a svou výrobu přesunuly na noc nebo na víkendy.

Výrobci varují, že pokud současný stav bude přetrvávat, budou se muset přesunout do zahraničí. To by značně poškodilo japonskou ekonomiku.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy Japan left with one nuclear reactor after shutdown na serveru BBC z 26.3.2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist