https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-jiznich-cechach-loni-vzrostlo-mnozstvi-fakturovane-pitne-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V jižních Čechách loni vzrostlo množství fakturované pitné vody

21.5.2018 00:10 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
V jižních Čechách se spotřeba domácností snížila druhým rokem po sobě, loni o 0,1 litru a dosáhla hodnoty 84,6 litru na člověka a den. Meziročně ale loni narostla spotřeba fakturované vody o 0,7 litru na člověka a den na hodnotu 123,7 litru. / Ilustrační foto
V jižních Čechách se spotřeba domácností snížila druhým rokem po sobě, loni o 0,1 litru a dosáhla hodnoty 84,6 litru na člověka a den. Meziročně ale loni narostla spotřeba fakturované vody o 0,7 litru na člověka a den na hodnotu 123,7 litru. / Ilustrační foto
V Jihočeském kraji se loni proti předchozímu roku mírně snížil denní odběr pitné vody v domácnostech na 84,6 litru na osobu. Jihočeským domácnostem ale vzrostlo množství fakturované pitné vody o 0,4 procenta, více lidí meziročně bere vodu z veřejných vodovodů. Řekl to Michal Kolísek z krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Českých Budějovicích. Nadále se zvyšoval počet Jihočechů napojených na kanalizaci ústící do čistíren odpadních vod.
 

V jižních Čechách se spotřeba domácností snížila druhým rokem po sobě, loni o 0,1 litru a dosáhla hodnoty 84,6 litru na člověka a den. Meziročně ale loni narostla spotřeba fakturované vody o 0,7 litru na člověka a den na hodnotu 123,7 litru.

"Zvýšilo se množství fakturované pitné vody pro domácnosti. Zásobování obyvatel z veřejných vodovodů narostlo o šest procentních bodů, takže je zásobováno o trošku víc obyvatel než v roce 2016, tím pádem byla větší spotřeba, ale na jednu osobu je to méně," řekl Kolísek.

Pitnou vodou z vodovodů pro veřejnou potřebu odebíralo loni podle ČSÚ v Jihočeském kraji 579.000 obyvatel, téměř 91 procent Jihočechů. Jde o třetí nejnižší podíl mezi kraji Česka, což je dáno strukturou osídlení a technickými a ekonomickými možnostmi budování této infrastruktury.

Celková délka vodovodní sítě v kraji vzrostla o 119 kilometrů na 6358 kilometrů. Počet vodovodních přípojek se meziročně zvýšil o 2921 na 152.807 přípojek. Vodohospodářská zařízení v kraji vyrobila loni 34,3 milionu metrů krychlových vody, meziročně o více než 1,6 procenta.

Podíl obyvatel bydlících v domech napojených na kanalizační síť byl loni v jižních Čechách 87,6 procenta. Vzrostl počet obyvatel v domech napojených na kanalizaci ústící do čistíren odpadních vod - v takových domech žilo bezmála 524.000 lidí, o téměř 22.000 více proti roku 2013. Délka kanalizační sítě vzrostla o 248 kilometrů na 4155 kilometrů. Počtem kanalizačních přípojek (136.500) se v mezikrajském srovnání řadil Jihočeský kraj na třetí místo za Jihomoravský a Středočeský kraj.

Množství vypouštěných odpadních vod do kanalizace bez zpoplatněných srážkových vod bylo loni v kraji o jedno procento vyšší než v roce 2016 a tímto způsobem odteklo 27,7 milionu metrů krychlových odpadních vod. Do vodních toků bylo v Jihočeském kraji loni vypuštěno 54,6 milionu metrů krychlových odpadních vod, proti předchozímu roku o 0,7 procenta méně. V kraji bylo loni 354 čistíren odpadních vod (ČOV), což je druhý nejvyšší počet po Středočeském kraji, meziročně vzrostl o 16 ČOV. Celková kapacita všech jihočeských ČOV byla 389.500 metrů krychlových na den.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist