https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-liberecke-botanicke-zahrade-vykvete-zlutokap-v-evrope-jde-o-raritu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V liberecké botanické zahradě vykvete žlutokap, v Evropě jde o raritu

3.2.2023 00:27 | LIBEREC (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | M. Studnička / Botanická zahrada Liberec
V Botanické zahradě v Liberci vykvete zřejmě za měsíc žlutokap šedý, květenství má od začátku ledna. Minimálně v evropských podmínkách jde o jedinečnou událost, v Liberci pokvete teprve potřetí, informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.
 

Rostlina stromkovitého charakteru se v přírodě vyskytuje jen v Austrálii. Liberecký exemplář se do Evropy dostal na sklonku 20. století díky tomu, že se v Austrálii stavěla silnice a stavbaři dostali zvláštní povolení ji vykopat a prodat mimo kontinent. Rostlina, jejíž pěstování je obtížné, je v Liberci přes 20 let, první roky ale nic nedělala - nerostla, ale ani neumírala. Pak začala pomalu růst, poprvé se na ni květenství objevilo nečekaně o Vánocích v roce 2015 a vykvetla asi o dva měsíce později. Obdobné to bude zřejmě i letos. "Vlastní kvetení se očekává na přelomu února a března," uvedl Mikulička.

Žlutokap nebo také Xanthorrhoea je schopný ve volné přírodě růst až 300 let, liberecký exemplář je více než stoletý. V přírodě kvete žlutokap hlavně po požárech, kdy je jeho kmínek zčernalý. "Od toho je odvozen také jeden z jeho lidových názvů – Black Boy. Český název vznikl překladem původního názvu, rostlina totiž při poranění roní žlutou pryskyřici. Dalším lidovým názvem, se kterým se lze setkat, je stromová tráva, což zjednodušeně popisuje vzhled rostliny," dodal Mikulička.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist