https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-polici-zacala-vystava-nazvana-souziti-s-velkymi-selmami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Polici začala výstava nazvaná Soužití s velkými šelmami

8.6.2016 16:15 | POLICE NAD METUJÍ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Kafka / AOPK
V městském muzeu v Polici nad Metují začala výstava nazvaná Soužití s velkými šelmami. Expozice je přístupná do 26. července a je jednou z akcí k letošnímu 25. výročí vyhlášení Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko, uvedl Petr Kuna z CHKO Broumovsko. Na Broumovsku v posledních letech žije několik vlků.
 

"Výstava je zapůjčená od kolegů z Hnutí Duha, má přes 30 naučných panelů s informacemi o životě velkých šelem, medvědů, vlků a rysů v ČR i blízkém okolí. My jsme doplnili čtyři panely s informacemi o aktuálním výskytu velkých šelem na Broumovsku," řekl Kuna. Vystavené jsou také sádrové odlitky stop či sušený vlčí trus. "Návštěvníci si budou moci vyrobit vlastní sádrový odlitek vlčí stopy pomocí silikonové formy vytvořené podle reálného odlitku stopy vlka na Broumovsku," uvedl Kuna.

Výskyt vlků na Broumovsku byl potvrzen na jaře roku 2013, kdy se podařilo najít stopu a trus. Loni na podzim se pak začaly objevovat informace o pozorování vlka, v listopadu vlka zachytila fotopast severně od Teplic nad Metují. "Letos na jaře se podařilo fotopastí zachytit vlka znovu nedaleko Zdoňova, od zimy jsou také další hlášení o pozorování vlků, nachází se zbytky kořisti či stopy a trus," řekl Kuna. Několik farmářů také nahlásilo stržení ovcí vlky.

Zoologové tvrdí, že v zimě se na Broumovsku pohybovali minimálně dva vlci, objevují se však pozorování lidí, kteří tvrdí, že viděli až šest vlků. "Těžko říci nějaké přesné číslo, ale není možné vyloučit, že se tady zdržuje i menší smečka až o počtu šest kusů," řekl Kuna. Odborníkům se podařilo odebrat genetický materiál, který by měl pomoci určit, odkud se vlci na Broumovsko dostali. Podle Kuny přišli zřejmě z německo-polského pomezí, kde podle odhadů žije asi deset smeček.

Podle Kuny se na Broumovsku vedle vlka vzácně vyskytuje také rys. "Loni bylo nahlášeno jedno pozorování, letos zatím dvě. Pokud by tady rys trvale žil, bylo by těch pozorování více. Spíše si myslíme, že to jsou jedinci, kteří se pohybují pohraničními horami," řekl Kuna. Podle něj u rysů návrat nebude jednoduchý, protože potřebují více klidu.

Součástí oslav 25. výročí vyhlášení CHKO Broumovsko bylo dubnové otevření obnovené Vavrouškovy naučné stezky a opraveného dlážděného chodníku, který vede částí prohlídkového okruhu skalním městem. Na území chráněné oblasti se nachází například Adršpašsko-teplické skály a Broumovské stěny, které každoročně navštíví stovky tisíc turistů. Správa CHKO také plánuje u příležitosti výročí uspořádat odbornou konferenci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist