https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-sobotu-zhasne-eiffelovka-big-ben-i-ceska-mesta-pripoji-se-k-hodine-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V sobotu zhasne Eiffelovka, Big Ben i česká města. Připojí se k Hodině Země

27.3.2015 12:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
V sobotu 28. 3. 2015 zhasne i Eiffelova věž
V sobotu 28. 3. 2015 zhasne i Eiffelova věž
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | EarthHour
Po deváté letos na hodinu zhasnou nejznámější světové památky a tisíce měst a budov. Přidají se tak k celosvětovému happeningu upozorňujícímu na problematiku změny klimatu Hodina Země. V sobotu 28. 3. 2015 zhasne Eiffelova věž, Big Ben nebo Sfinga. Slavnostní nasvícení a pouliční osvětlení vypnou také česká města: Praha, Brno, Ústí nad Labem, Kutná Hora anebo Hodonín.
 

Mezi 20:30 a 21:30 místního času se podle Klimatické koalice ponoří do tmy přes 7000 měst ve 162 zemích planety. Přehled zapojených českých měst, obcí a firem je k dispozici na stránkách www.hodinazeme.cz.

V roce 2015 se happening koná pod heslem "Zhasínáme fosilní energetiku“. Nové motto se snaží upozornit na to, že změnu klimatu způsobuje především spalování fosilních paliv.

„Lidé změnu klimatu způsobují a lidé také nesou její důsledky. Lidé ale zároveň tento problém mohou vyřešit,“ připomíná generální tajemník OSN Pan Ki-mun na videu natočeném právě u příležitosti letošního ročníku Hodiny Země.

V rámci kampaně mohou svým fotovzkazem vyzvat politiky, aby zajistily přechod své země od zastaralé energetiky k čistým obnovitelným zdrojům, i Češi. „Čeští politici by si měli uvědomit, že ve chvíli, kdy čelíme globální změně klimatu, není spalování uhlí pouze národní záležitostí,“ říká Barbora Urbanová, koordinátorka kampaně, „uhlí za limity těžby nepotřebujeme, politici by místo toho měli podpořit přechod Česka na nízkouhlíkové hospodářství.“

V rámci Hodiny Země je pro veřejnost připraveno několik akcí po celé republice. Desítky podniků chystají posezení při svíčkách, potmě si budou moci návštěvníci prohlédnout třeba Muzeum pražských pověstí a strašidel. V Brně zažijí občané světelný cirkus, v Praze i Brně debatu s účastníky EKO výzvy, v Křížánkách sedmikilometrový běh pro Zemi a v Šumperku keramiku potmě.

„Snad už i česká města zformulují ambiciózní politiku ochrany klimatu, v jejímž centru jsou úspory energie v budovách, ústup od používání fosilních paliv, změny v dopravě. Mnohá evropská města se na tuto cestu už vydala, věříme, že česká nebudou nadále otálet,“ přeje si, aby nezůstalo jen u hodinového happeningu Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica.

První ročník Hodiny Země proběhl 31. března 2007. Tehdy poprvé zhaslo více než 2,2 miliónu domácností a firem v australském Sydney. Akci pořádá největší světová ochranářská organizace WWF, koordinaci v České republice zajišťuje Centrum pro dopravu a energetiku, Ekologický institut Veronica a Klimatická koalice.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist