https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-sokolove-na-sidlisti-vitezna-vznikne-kastanova-alej-venovana-studentum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Sokolově na sídlišti Vítězná vznikne kaštanová alej věnovaná studentům

3.6.2023 00:51 | SOKOLOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Sokolov nechá na jednom ze svých největších sídlišť vysadit kaštanovou alej věnovanou studentům. Každý z 25 stromů ponese název jednotlivých místních škol, knihovny či domu dětí a mládeže. Nová alej doplní stávající stromy vysázené do kruhu či motýlí louku. Město chce výsadbou stromů podpořit zeleň a zvýšit biodiverzitu ve městě, řekl novinářům místostarosta Jan Picka (Společně pro Sokolov).
 

Kaštanová alej vznikne na sídlišti Vítězná. "Bude se jmenovat Studentská alej. Chtěli jsme, aby každá instituce ve městě spojená se studenty tam měla svůj strom. Takže z těch 25 stromů bude sedm stromů věnovaných mateřským školám, sedm středním školám a šest základním. Pak tam máme strom pro dům dětí a mládeže a pro knihovnu," řekl Picka. Zbývající tři stromy budou věnované Sokolovu a dvěma partnerským městům. Každý strom ponese ceduli s informacemi o tom, komu je věnován.

Město nechá na sídlišti upravit i mlatové cesty a přidá lavičky. Podle místostarosty by tam mělo vzniknout příjemné odpočinkové místo se zelení. Slavnostní výsadba, které se zúčastní také školy, je naplánovaná na polovinu listopadu, a to před 17. listopadem, na který připadá Mezinárodní den studentstva. Náklady budou zhruba 300.000 korun.

Na sídlišti Vítězná nechala radnice před dvěma lety vysadit 12 druhů stromů do kruhu. U každého z nich je tabule se znamením zvěrokruhu a jmény dětí, které se narodily v roce 2020 v příslušném období. Je tam také motýlí louka, kde se neseká tráva, aby se podpořila biodiverzita místa, a hmyzí hotely. Tyto skrýše pro hmyz, jemuž mohou sloužit i ke kladení vajíček a následnému vývoji larev, vytvořili žáci místní základní školy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist