https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-usa-spadl-jeden-ze-sekvojovych-velikanu-pioneer-cabin-tree-smetla-ho-boure
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V USA spadl jeden ze sekvojových velikánů, Pioneer Cabin Tree. Smetla ho bouře

10.1.2017 01:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tunel ve stromě vytesali v roce 1880 dřevorubci. Snad proto, že kmen byl rozložitý a zela v něm prasklina od zásahu bleskem.
Tunel ve stromě vytesali v roce 1880 dřevorubci. Snad proto, že kmen byl rozložitý a zela v něm prasklina od zásahu bleskem.
Letitý sekvojovec obrovský, známý jako Pioneer Cabin Tree či Tunnel Tree, na začátku letošního ledna definitivně podlehl nehostinnému zimnímu počasí a silnému větru. Kalifornský Státní park Calaveras Big Tree tak po osmašedesáti letech přišel o svou největší atrakci, strom, který si co do výšky a obvodu nezadal s velikány z Yosemitského národního parku. Web i FaceBook v Calaveras je nyní zaplaven snímky návštěvníků, kteří smutně vzpomínají na společná setkání s dřevěnou celebritou. Informuje o tom HuffingtonPost.
 

Státní park Calaveras Big Trees byl založen v roce 1931, aby ochránil dva „skryté“ porosty sekvojovců obrovských na úpatí pohoří Sierra Nevada. Před všetečnými turisty i dřevorubci. Za léta existence se postupně jeho rozloha zvětšovala, tak aby se dařilo optimalizovat zájmy ochrany přírody a k tomu ještě vyhovět stále narůstajícímu počtu návštěvníků, jejich počet dnes přesahuje 300 000 ročně. Zástupy zvědavých výletníků ostatně do „Velkých lesů“ začaly proudit už od roku 1852. Teprve tehdy si totiž místní dřevorubci všimli dvou izolovaných a obtížně dostupných lokalit, na kterých se k jejich nemalému překvapení nacházely sekvojovce. Těžko uvěřit, že byly tak dlouho přehlížené, protože tyto stromy dorůstají výšky přes osmdesát metrů a průměr jejich kmene se blíží osmi metrům. Zpráva o stromových velikánech se pak postarala o popularitu budoucího Státního parku.

Dnes se park rozkládá od Calaveras přes Arnold po Tuolumne a pokrývá plochu 2630 hektarů. Už v sedmdesátých letech devatenáctého století tu vznikaly první stezky a tábořiště, jejichž počet se dnes blíží 130. I to je důvod, proč je celý Calaveras „jen“ Státní a nikoliv Národní park: je totiž víc turistickou senzací než místem určeným k ochraně přírody. Nic to ale neubírá na kráse stovky mohutných sekvojovců rostoucích v tzv. Severním lese a tisícovky exemplářů v Jižním. Právě na první zmíněné lokalitě se nacházel i Pioneer Cabin Tree, kterého si zpět k sobě 7. 1. 2017 povolala příroda. To on byl považován za pomyslnou vstupní bránu do celého parku, protože přímo jeho kmenem vedl průjezdný tunel. Ten do něj v roce 1880 vytesali dřevorubci, snad proto, že se chtěli přiblížit podobnému dílu na tzv. Wawona Tunnel Tree v Yosemitském národním parku.

Bylo to prostě místo, kde si každý návštěvník chtěl udělat hezký snímek. Když se v roce 1960 zhroutil Wawona Tunnel Tree, stal se Pioneer Cabin Tree v Calaveras ještě populárnější. Jeho fyzický stav se však nedal považovat za právě dobrý. „Dřevorubci si jej k vytesání průchodu vybrali jednak proto, že měl extrémně rozložitý kmen. A také proto, že v jeho kůře zela široká prasklina po zásahu bleskem,“ popisuje Wendy Harrisonová, tisková mluvčí parku Calaveras. „Už v té době byl narušený, hnilobou a houbami. Ale ještě v roce 1990 jste na něm mohli vidět pár ozeleněných větví, které dávaly tušit, že pořád ještě přežívá.“ Pioneer Cabin Tree nakonec přečkal až do jednadvacátého století, ale jak se píše na stránkách Státního parku Calaveras: „Poslední bouře už na něj byla prostě moc.“

Byl Pioneer Cabin Tree jen pouhou atrakcí, nebo znamenal něco víc? Těžko říct. Jisté je, že k němu lidé z blízkého i dalekého okolí vztahují celou řadu osobních vzpomínek. Formou fotek je nyní začali sdílet s ostatními na sociálních sítích, jako formu společného rozloučení. Georgie Hensely například napsal: „Mám tu fotku z doby, kdy mě rodiče vzali na výlet a pod tímhle stromem jsme projížděli autem. Dnes už mi je 78 let.“ Otázka, jak vlastně byl Pioneer Cabin Tree starý, zůstává zatím nezodpovězena. Sekvojovce jsou proslulé poměrně extrémní délkou života, která se ale špatně stanovuje z prohnilého kmene. Určité vodítko o stáří poskytuje pařez tzv. Discovery Tree, který v roce 1853 porazili dřevorubci. Jeho letokruhy odpovídaly stáří 1244 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist