https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-usteckem-kraji-se-uci-deti-spravne-tridit-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ústeckém kraji se učí děti správně třídit odpad

7.10.2019 00:10 | PERUC (ČTK)
Vzdělávací program Recyklace hrou učí děti v Ústeckém kraji správně třídit odpad. / Ilustrační foto
Vzdělávací program Recyklace hrou učí děti v Ústeckém kraji správně třídit odpad. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 9355 / Pixabay
Vzdělávací program Recyklace hrou učí děti v Ústeckém kraji správně třídit odpad. Do programu je zapojeno 23 škol. Lektoři v září a říjnu představili principy recyklace a třídění odpadu asi 4000 dětí. Celostátní program financuje ministerstvo životního prostředí a kraje. V základní škole v Peruci na Lounsku lektoři ukázali, jak výuka vypadá.
 

Workshop, který trvá jednu vyučovací hodinu, funguje na bázi her. Lektorka Ivana Čáslavová nejprve dětem vysvětlila, kam mají dávat méně známý odpad, jako například zářivky, notebooky nebo také mikrovlnnou troubu. Potom děti odpad samy třídily do popelnic. Mohly si také samy rozebrat počítač, imitaci baterie a pračku. "Dozvěděl jsem se, že je v baterce zinek, ze kterého se může vyrábět krém," řekl jeden z žáků.

O recyklování se děti často dozvědí doma od rodičů. "Recyklujeme plast, papír a směsný odpad, taky kartony, hliník a víčka. Do školy nosíme papír a baterie," řekl žák páté třídy. Základní škola dvakrát do roka děti vyzve k tomu, aby donesly papír. Odkupuje ho společnost ve Stradonicích, která papír recykluje. Děti ale nevědí, na co papír do školy nosí. "Až tak informovány nejsou," řekla učitelka Jana Pokorná.

Program se u starších dětí zaměřuje na materialismus a s tím související produkci odpadu. "Projekt Recyklace hrou pro ten první stupeň je zaměřen jednodušší formou na to, že se učíme třídit a co je to recyklace, ale druhý stupeň je zaměřený na předcházení vzniku odpadu," řekla Čáslavská.

Děti se učí, co se z vytříděných věcí může znovu vyrobit, ale netuší, že není tolik firem, které by znovu zpracovávaly plast. "Nemůžeme říct, že něco je lepší, něco je horší. Primární myšlenkou je, aby ty děti věděly, co je to recyklace," řekla lektorka.

Škola v Peruci vede děti k recyklování a třídění odpadu na každém kroku. Ve třídách jsou koše na plast a papír, na chodbě popelnice na drobnou elektroniku. "Vzhledem k tomu, že jsme zapojeni v programu (Recyklace hrou) deset let, i do budoucna budeme dál děti vést ke třídění," řekl ředitel školy Tomáš Hosnedl. Děti také chtějí postupně vést k tomu, aby vytvářely odpadu méně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tereza Sajdlová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist