https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ve-skotsku-bude-vladnout-mensinovy-kabinet-premier-vypovedel-koalici-zelenym
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Skotsku bude vládnout menšinový kabinet. Kvůli sporům ohledně ochrany klimatu

26.4.2024 11:01 (ČTK)
Skotský parlament, Edinburgh.
Skotský parlament, Edinburgh.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | claudiodivizia / Depositphotos
Skotsko povede menšinový kabinet poté, co dnes premiér Humza Yousaf ukončil koaliční spolupráci se stranou Zelených kvůli sporu o cílech v oblasti ochrany klimatu. Krok, který je podle Yousafa v nejlepším zájmu Skotska, mu může zkomplikovat další vládnutí, píše agentura Reuters. Příští týden by se totiž mělo hlasovat o vyjádření nedůvěry Yousafovi a není vyloučené, že mu bude vyslovena.
 
Pnutí ve vládnoucí koalici vyvolalo minulý týden rozhodnutí skotské vlády zrušit svůj klimatický cíl, kterým bylo snížení emisí skleníkových plynů o 75 procent do roku 2030. Cíl byl součástí koaliční dohody z roku 2021, kdy se nacionalistům nepodařilo získat absolutní většinu. "Proto se po pečlivém zvážení domnívám, že do budoucna je v nejlepším zájmu skotského lidu usilovat o jiné koaliční uspořádání," řekl na tiskové konferenci Yousaf.

Předseda vládnoucí Skotské národní strany (SNP) uvedl, že koalice se Zelenými sice přinesla několik politických úspěchů, nyní ale výhody spolupráce nestojí za potřebné kompromisy. "Nyní budeme mít vyšší ambice, ale budeme tak činit jako menšinová vláda," uvedl.

Ambice Yousafa by ale mohlo rychle utnout hlasování o vyjádření nedůvěry, které chtějí skotští konzervativci. Zelení dnes dali najevo, že se k nim při hlasování přidají, protože premiér podle nich "spálil své mosty".

SNP má nyní ve skotském parlamentu 63 poslanců. Pokud se při hlasování o nedůvěře všichni konzervativci, labouristé, liberální demokraté a Zelení postaví proti Yousafovi, budou mít 64 hlasů. O osudu premiéra by tak podle serveru BBC News mohla rozhodnout poslankyně Ash Reganová, která loni SNP opustila a přešla do malého uskupení Alba.

Pokud by se Reganová postavila za Yousafa, byl by výsledek 64 ku 64. V tu chvíli by rozhodující hlas přišel od předsedkyně parlamentu, která podle tradice hlasuje vždy pro zachovánu stávajícího stavu, v tomto případě tedy pro pokračování Yousafa v čele vlády.

Středolevicová SNP podporující nezávislost Skotska stojí v čele skotské decentralizované vlády od roku 2011. Po loňském skandálu s financováním strany její popularita ale klesá ve prospěch dalších stran.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist