https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ve-zlinskem-kraji-je-smogova-situace-neni-vyloucena-regulace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Zlínském kraji je smogová situace, není vyloučena regulace

21.1.2019 09:09 | ZLÍN (ČTK)
Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles. Ilustrační snímek.
Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Meteorologové vyhlásili dnes ráno ve Zlínském kraji smogovou situaci. Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Není vyloučeno vyhlášení regulace, informovali dnes meteorologové. Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles.
 

Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový je překročen na všech měřicích stanicích ve Zlínském kraji. Vůbec nejhorší situace je ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde čtyřiadvacetihodinová koncentrace polétavého prachu v ovzduší dosáhla dnes v 8:00 hodnoty 134,3 mikrogramu na metr krychlový. Na Kvítkové ulici ve Zlíně činila ve stejný čas 93,3 mikrogramu, v Otrokovicích na Zlínsku 87,8 mikrogramu, na stanici pod Jižními Svahy ve Zlíně 84,4 mikrogramu, v Uherském Hradišti 83,1 mikrogramu a v Kroměříži - Těšnovicích 73,9 mikrogramu. Rozptylové podmínky ve Zlínském kraji se začaly výrazně zhoršovat už o uplynulém víkendu.

Smogová situace aktuálně platí také v Moravskoslezském kraji. V aglomeraci Ostravska, Karvinska, Frýdecko-Místecka a na Třinecku je kvůli znečištění vzduchu vyhlášena regulace. Podniky musejí přijmout opatření, aby ovzduší ještě více neznečišťovaly.

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku a pouze krátce větrat. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy. Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku, ostatní sportování a pobyt v zakouřených prostorách. Vhodné je posilovat imunitu přísunem vitaminů. Ve Zlínském kraji naposledy platila smogová situace začátkem března loňského roku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist